Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Friday, May 25, 2012

Gigi Besi , Ngaum !

Assalamualaikum & Hello

Hey readers , yaaa I know ni adalah entri ke 3 tuk malam ni. Haha. Mase untuk membanyakkan entri yang tak berapa nak banyak ni. So now aku nak cerita pasal GIGI BESI.

Today I've attended my monthly appointment dengan dentist yang tercinta. As usual at Klinik Cahaya Suria (a goverment orthodontic). For almost 3 years aku ulang alik kat klinik just for my monthly therapy. Haha. Therapy ke ?? Hahahaha. Ok bile dah cerite pasal klinik gigi. Definitely ade cerita baru yang aku nak sampaikan pasal aku dan gigi besiku ini. Huhuhu. So here it is , after sangat comfortable with my lovely bracie , akhirnye dentist aku memutuskan untuk take it off by this coming Wednesday. Which is in my calculation is only about 5 days to go. Pfft !

Absolutely rase sedih , nak menangis pon ade mase dentist bagitahu aku pasal nak take my bracie off. Waaaa sedihnye saye ni. Tak sanggup ok nak berpisah dengan Bracket,Wire,Elastic,Buccal Tube,Coil Spring dan sebagainye yang ade dalam mulut ni. Huhu. And as per dentist tu that after they take it off I need to wear RETAINER pulak. Dan sempat jugak aku blogwalk tadi , ade yang kate pakai retainer ni buat pronunciation jadi a bit weird. Pendek kate PELAT !! So we'll see macam mane keadaan aku nanti. Haha.

Here aku nak sharekan dekat korang a bit pasal braces , retainer dan sebagainye. So this entri might be meleret-leret sikit. Tapi takde cerite lain melainkan gigi dan gigi. Hehehe. Semestinye ade readers yang tengah berangan nak pakai braces dan maybe ade jugak yang dah pakai. Kan ?

Kepada yang tengah berangan nak pakai braces ni ade sedikit advise percuma daripade aku.

1. Korang dah pikir masak-masak ke nak pakai braces ni ? Yela sebab bukan je kos yang agak semakin mahal. *nowadays private clinic punye cost je dah RM4k-RM5k dan cost ni tak termasuk servis2 lain seperti scaling dan mencabut gigi*. Kalau sanggup silelah ke point no 2.

2. Adekah korang sanggup nak cabut 1-4 batang gigi ? Macam aku 4 batang gigi dicabut ye. 2 batang minggu ni 2 batang minggu depannya. Haaaa. Dan adekah anda bersedia membiarkan mulut anda digodam dentist setiap bulan ? Jika YA sile ke point no 3.

3. Sanggup nak tinggal makanan kegemaran korang for a while ? Example , mase pakai braces. U can't even think to eat chicken,lamb,beef dan sebagainye for a few weeks at the beginning. Korang WAJIBLAH sanggup untuk makan BUBUR semate-mate dan melupakan chewing gum juge. :)

4. Kalau korang rase yang ke3 korang boleh buat , so rasenye bagi aku takde masalah. Sebab korang definitely da tau pakai braces akan menyebabkan makanan terselit-selit. Dan semestinye kene rajen bawak berus gigi ke mane-mane. Even window shopping. :D

Now , mari kite kenal pulak komponen-komponen kat braces ni.


Ni braces , ok kaler-kaler kan. Menarikkan ? Cube tengok pic bawah ni. Best tak ?


Ok ni adelah bende alah yang dentist akan campak dalam mulut anda , hahaha. Nikmat kannn~



Ini pulak adelah POWER CHAIN , memang boleh tukar kaler. Dan inilah part yang paling digemari kalau jumpe dentist every month , nak pilih kaler.

Dan ini pulak adalah BRACKET yang akan menyangkutkan WIRE dekat gigi anda , so tak payah sengih lebar-lebar mase hujan sebab semuanya BESI.


Dan ini dia , ape dan bagaimane komponen-komponen ini membentuk sesuatu bernama BRACES.


Same macam kat atas , tapi view yang ni tak ngeri macam dekat atas kan ?

Dan next , selepas pakai braces semestinya ade care penjagaan pulakkan ? Huish serious leceh gile nak jage ok. Makan terselit la itulah inilah. Sebab tu sesape yang pakai braces ni ade special brush tuk gigi dorang. Nak tengok ape rupenye ??

Inilah dia INTERDENTAL BRUSHES , kecik dan senang nak bawak g mane-mane. Boleh didapati dekat Watsons , Guardian dan mane-mane pasaraya berdekatan. Harga ? RM 8++ and above.


Dan nilah care penggunaan die , selitkan dan korekkan ape yang terselit. Hahaha. So , agak normallah bagi pemakai braces nak berlame-lamean dalam toilet semate nak gosok gigi.


Dan ini pulak , berus gigi biase. Berus je macam biase. Bezenye ade penjagaan extra dengan interdental brush. Itu je.


Ini pulak mouthwash , untuk penjagaan extra jugak. Nak pakai boleh tak nak pon boleh.

Selesai sesi penjagaan gigi dan braces , kemudian mari kite lihat ape yang akan jadi a few years later. Hehehe. Dah pakai braces , semestinye lepas tu kene take it off kan ? Macam cerita aku dekat atas tadi tu. Now aku da dalam peringkat terakhir da. Sebab tinggal nak cabut je pagar besi ni. Hehe. So selepas tercabutnye ape akan jadi ? Here it is RETAINER.



Inilah dia RETAINER , yang akan aku pakai hari Rabu depan. Ape rase pakai retainer pulak akan aku update once aku dah pakai nanti. Hehehe.

RETAINER ni untuk ape eyh ? Selepas pakai braces movement gigi teramat-amatlah aktif. So die senang nak move merate-rate. Jadi bile pakai makcik retainer die boleh control pergerakan gigi tu and buat gigi tu comfortable dengan kedudukan yang baru. Berape lame pulak nak pakai ? Hurm macam yang dentist aku cakap tadi , untuk tahun pertama maybe pakai setahun tu full time and lepas daripada tu barulah pakai sebelah malam je ke or pakai selang-selang ke. Tapi lagi lame pakai lagi better. So that bolehla buat iklan ubat gigi pulak lepas tu. Hahaha

Itulah sedikit sebanyak alkisah braces yang mungkin menjadi tande tanye kepade sesetengah orang. Hope dapatlah membantu ape yang diperlukan kepada mereka yang masih baru dalam dunia besi ini ataupun yang baru hendak menceburkan diri.

Thanks for your time , love ya people.


p.s : Ape pon AKU CINTA GIGI BESIKU. hehehe :D


15 comments:

  1. Salam Cik, nk tanya...cik buat kt Klinik Cahaya Suria tuh, berapa kos nyer?

    ReplyDelete
  2. Saya ingin pakai disebabkan gigi ke depan.tapi takut lak kene cabut gigi setiap minggu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha. Gigi tidak akan dicabut setiap minggu. :)

      Delete
  3. nak tanya..kos retainer tu berapa hehh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak sure la. Sebab saya buat dengan klinik kerajaan. RM700 dah campur sekali dengan retainers. :)

      Delete
  4. salam cik, nak tanya.. dah pasang braces berapa kali kena balik ke klinik setelah memasang? setiap bulan ke? kalau pergi balik ada kos selebihnya ke selain rm700 tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Berapa kali tu tak tentu. Tengok bila dia set appointmentlah. Dalam sebulan setengah sekali kalau tak silap saya. Kos lain ? Untuk klinik kerajaan takde. Memang hanya RM 700 sahaja untuk masa tu. :)

      Delete
  5. Salam..cik..u buat braces atas bawah rm700 ke?lame x dye nk bg apointment?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam , haah i buat 700 je tapi itulah dia bertahun juga menunggu. :)

      Delete
  6. salam saya nak tnye kalau x ray gigi cabut gigi tu harga lain ke?kalau baru skrg nk buqd appointment brape lama lagi nk kne tnggu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam , kalau dengan gomen semua tu dah kira sekali dalam RM700 tu. Kalau swasta tak sure. Hurm. Gomen memang seriously lama. Kalau kita dulu pun 5 tahun juga tunggu. :)

      Delete
  7. saya dah umo 20..klinik suria terima tak kalau sy nak buat braces kat klinik dia.?..ke hanya 18 thun ke bawah je boleh dpt rawatan braces ni

    ReplyDelete
  8. Salam sy nak tanya.. Klinik cahaya suria ni kerajaan kan.. Kalau umur 23 tahun still dpt harga murah tak n dpt tak buat sbb umur pun dah tua kan ��

    ReplyDelete
  9. Minggu depan saya Pakai retainer, tapi saya x Pakai pun braces...Heran betul.....

    ReplyDelete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah