Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Thursday, May 31, 2012

Retainers , rahhh !

Hey readers , semalam aku dah selamat mencabut bracie tercinta , wuhuuu. Takdela sakit seperti yang aku bayangkan. Sebab still boleh makan ayam golek malam tu. Hahaha. Just tu la die. Aku sekarang di bawah pengawasan lagi. Sebab kene pakai 1 alat yang terakhir dalam rawatan orthodontik ni. Which is my RETAINERS.

Seperti entri yang before ni aku dah explain sikit pasal retainers. And now aku nak kongsi sikit rase memakai retainers ni. Mari kite mulekan ye kawan-kawan. After braces korang dibukak , korang akan diminta untuk nganga mulut besar-besar. Dan again kite akan buat acuan. Macam mane korang buat acuan braces tu. The same component jugak akan digunekan tuk buat retainers tu. Component ape ? Alaaa yang macam tanah liat lembik yang kene letak kat gigi beberapa minit tu. Yang rase tak sedap tu !! Hahaha. *sape pakai braces taulah ape bende tanah liat lembik ni*. And semalam mase aku buat acuan tu. Memang nak termuntah-muntahla. Sebab yuccckksss tak sedap & busuk ok bau bende lembik tu !!! Siap menitik air mate jantan aku. Hahaha. *Jantan sangatttt*. :D

Lepas selesai buat acuan retainers tu , korang dah boleh balik da. And dalam 5-6 jam lepas tu datang balikla dekat klinik tu pickup korang punye retainers. *Mase tak tetap. Sebab aku buat klinik kerajaan maybe lame kot. Swasta aku tak tau la pulak bape lame nak tunggu before pickup retainers tu*. And semalam petang aku pergi klinik and pickup retainers. Semangat berkobar dah ! Excited sangat !! Tapiiii sekali bile dentist pakaikan retainers tu. Sumpah rase nak muntah. Sebab ??

Sebab retainers ni die sangkut dekat lelangit jugak , cube bayangkan macam bile ade sesuatu dekat lelangit korang. Bukan setakat lelangit je. Yang bawah lidah ni pon ade. Haaaa. Semestinye care korang cakap pon akan berubah jadi PELAT !! Dan tu yang jadi dekat aku sekarang. PELAT !! Rase nak marah pon ade. Rase nak cabut je. *Mentang-mentang retainers ni boleh bukak-bukak*. Hahaha.

Retainers ni pon ade care penjagaan jugak ok , tapi lagi senang. Semudah ABC orang kate. Hahaha. Bile nak makan korang boleh cabut retainers ni. So tayah nak risau sangat ok. And each time korang nak mandi. Bukak retainers ni. Once korang gosok gigi tu. Gosok sekali la retainers ni tuk buag kotoran. Senang je kan ? Nak simpan katne ? Simpan dalam bekas kedap udara ala macam bekas tupperware tau fu fa dekat pasar malam tu pon bolehhh. :D


*Ni casing retainers , actually sampai la ni aku tatau jual dekat mane. Hahaha*

*Ni retainers yang dipakai belah atas ok , nampak ? Lekat dekat lelangit !!*

*Ini pulak yang belah bawah , haaa melekat dekat bawah lidah tu. Ish3*

p.s : so kalau aku cakap PELAT-PELAT tu bukan buat-buat ok , tapi sebab bende alah ni yang de dalam mulut aku. hahaha



xoxo



- Cik Dabel N -

2 comments:

  1. KITA PUN DAPAT NI TAPI PAKAI SEHARI JE . TAK SANGGUP I .. AIR LIUR MELELEH JA :)

    ReplyDelete
  2. Hai.. Maaf 2016 baru nk tnya.. Saya ni buat dkt klinik..saya dh buat acuan gg dah.. Minggu lepas.. Pstu dia suruh saya xray.. Dan bgi dia minggu hdapan.. Soalan nya.. Minggu dpn saya dh bole pkai retainer ni ke? Dan awak pakai kena bayar tak? Tq.. Tolong jawab

    ReplyDelete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah