Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Monday, July 30, 2012

My 9th Ramadhan , WEEE!!~

Hey readers , salam 10th Ramadhan untuk korang semua !!

Alhamdulillah sudah masuk puasa ke 10 harini. How puasa korang semua untuk 9 hari ni ? Dah start ade rongak-rongak ke ? Alhamdulillah aku masih berjaya berpuasa full untuk 9 hari ni. Yeayyy !!~

Dan journey 9th Ramadhan aku bermula sejak awal pagi lagi. Where did I go early in the morning ? Aku pergi temankan Encik Dable S melawat kubur arwah atok dan nenek dia dekat Tanah Perkuburan Islam Jalan Ampang. Bila dengar Encik Dabel S cakap yang dia bukan datang sorang dah tapi datang dengan aku jugak , rase terharu plus sedih sangat time tu. Dan tibe-tibe terasa rindu dekat arwah nenek aku. Al-fatihah. Sangat tenang suasana dekat kawasan perkuburan tu eventhough kite tahu location dia betul-betul dekat dalam KL. (Nearby KLCC)


* credits to : Utusan Melayu (klik link ni untuk membace serba sikit tentang tanah perkuburan tersebut). *

Selesai di Tanah Perkuburan Islam Jalan Ampang , ktorg terus ke Serdang untuk membeli bahan nak buat kuih makmur kiriman mamanya. Hohoho ! Seterusnya kami ke Putrajaya (rumah Encik Dabel S) menghantar barangan kiriman sambil memberi peluang Encik Dabel S pergi membuat taik mata gara-gara baru balik kerja 6 pagi tu. Huhuhu. Dannn aku ?? Ape yang aku buat dekat rumah orang ?? Aku tengok mamanya menguli tepung nak buat kuih makmur. Yeayy!!~


* Haaa ni la die hasil aku membentuk kuih makmur tu jadi bulat-bulat. Tapi bak kata mama dia "Ni kenape ade macam bentuk UFO" , miahahaha. Biasala org angkasa lepas buat kuih kannn~ *


* Dannn inilah hasilnya. Tapi aku tak sempat tunggu sampai siap bakar semua. So aku gugel jela untuk korang camne rupe Kuih Makmur ni. Hahahaha. *

Bahan untuk membuat Kuih Makmur adalah seperti berikut :

Untuk buat doh kuih makmur :
1kg tepung gandum (tak kisahla brand apa)
1/2 tin minyak sapi (name femes GHEE)
Gula kasar ikutla nak manis mana (campur dengan tepung gandum + ghee)

Untuk intinya :
Kacang yang dah dikisar

Untuk finishing :
Gula aising (untuk golek-golekkan die jadi putih cam gambar kat atas)

Selepas berjaya membulat-bulatkan sebanyak 115 biji kuih makmur , ktorg pon bersiap nak pergi survey location of Muara Ikan Bakar Tanjung Harapan dekat Pelabuhan Klang. Selesai survey , ktorg ke Plaza Alam Sentral semata menghabiskan masa menunggu waktu berbuka puasa dekat Wong Solo Seksyen 7 Shah Alam bersama kawan-kawan Encik Dabel S dan tak lupa jugak kawan baik aku Si Piqa !! :D





* Gambar 1 : Location Wong Solo Seksyen 7 Shah Alam (landmark Jakel dan berhadapan dengan Restoran Ikan Bakar Bubu.)
Gambar 2 : Menu berbuka puasa aku semalam - Set ayam bakar berharga (RM10.90 - belum campur tax !!)
Gambar 3 : Sayur asam (lauk extra untuk aku yang tak suka makan nasi kering tak berkuah) berharga RM6.90 kalau tak silap aku. :D
Gambar 4 : Jus Alpukat or Jus Avocado (semalam da oder tapi takde pulak. Kalau nak try bolehla cube dekat Wong Solo Bandar Seri Permaisuri Cheras) berharga RM6.00. *

Dan dekat bawah ni pulak , gambar aku dengan besfren aku merangkap kawan susah senang aku. :)



* Inilah dia peneman aku semalam , maceh Macik Piqa !! Kalau takde ko sure-sure aku da jadi tunggul kayu. Hahaha. Rindu gile dekat minah ni. :D *

Dan ni pulak gambar akibat bosan di tahap melampau , mase menunggu kawan-kawan Encik Dabel S nak sampai ke lokasi yang dijanjikan.



* This is our first picture for our first Iftar , sebelum ni asyik terlupe je nak snap even 1 picture. Hahaha. :P
Sibuk je macik tudung polkadot tu nak masuk dalam gambar aku , crackk crackk !! *
Selepas berbuka ktorg semua ke Ole-ole dekat Seksyen 18 untuk main bowling , tapi aku tak main pon sebab semalam aku terlalu ladies (berdress turqoise) , hahaha. So macam nanti ade yang telentang dengan dress-dressnya. Gambar-gambar bowling aku masukkan dalam entri lain. Sebab terasa macam dah meleret dan panjang berjela-jela dah ni. :D


p.s : itulah dia serba sedikit journey aku di tarikh 9 Ramadhan. :)



xoxo



- Cik Dabel N -

No comments:

Post a Comment

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah