Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Thursday, July 26, 2012

Renungan bersama di bulan Ramadhan , hohoho !!~

Hey readers , salam 6th Ramadhan !!

Alhamdulillah , selesai sudah 5 Ramadhan untuk tahun ni. So , korang semua acane ? Dah beli baju raya , kasut raya , handbag raya ?? Kalau belum , joommmlahhh kite shoppinggg same-same. Hehe !!~

Entri harini aku nak cerita pasal new life aku , (errkkk , kenape new life eh ???) , hurmm. Ape yang menarik ? Takdela menarik sangat pon sebenarnye. Just renungan bersama. :)

Kalau suatu masa dulu , mungkin aku dikenali sebagai seorang perempuan yang tak tutup aurat. Yang suke huhahuha sane sini , keluar melepak here and there. Bergaul dengan mane-mane orang tah. Pffttt !! Obviously memang orang kate LIAR !! Sampailah macam-macam panggilan aku ade. Daripada yang sedap didengar dekat gegendang sampailah yang rasa nak maki orang bile aku dengar. Haaaa. Dashat kan ??

Dan kenape tibe-tibe aku jadi camni ? Semua orang atas muka bumi ni diberi peluang untuk hidup sekali je. So use it wisely la kannn !!~ Dan dengan itu kita semua ni hendaklah menggunakan peluang yang diberikan tu dengan sebaik-baiknyaaa. :)

Kalau kate kita tak boleh berubah untuk menjadi baik , yaaa sudah tentu tiada sape mampu jadi yang betul-betul baik. Tapi kita masih boleh mencuba untuk menjadi yang terbaik bukan ?? Maybe takkan mampu tuk puaskan hati orang lain , tapi boleh puaskan hati sendiri pon kire Alhamdulillah. Actually orang sekeliling pon memainkan peranan penting dalam perubahan dalam diri kite ni. Cuma kitalah yang bertanggungjawab untuk pilih yang positive instead of negativity thoughts. Kalau kita asyiklah menadah telinga untuk yang negatif makanya sampai bile-bile pon kita ni takkan berubah. So , kenelah berani amek risiko. Persetankan ape komen negatif orang kepada kita. Aku sendiri pernah diberi negative thoughts , antaranya :
  • " Arghh kau , boleh ke berubah ?? "
  • " Si setan macam kau nak jadi baik ??? "
  • " Kalau takat nak berubah 2 minit baik tak payah "
  • " Dah kalau memang rupa itu perangai , tak payahla berangan. "
Besides of negative thoughts , still ade yang bagi aku positive thoughts. Alhamdulillah. Antara positive thoughts yang aku pernah terima :
  • " Alhamdulillah , terbukak jugak hati kau nak berubah. "
  • " Abaikan ape orang kata , amek yang positif dan abaikan yang negatif. "
  • " Takde siapa boleh merubah diri kita selain daripada diri kita sendiri. "
* Contohnya 3 artis dekat atas ni (Irma Hasmie , Yatt Hamzah dan Diana Amir) , mereka juga telah melakukan perubahan yang besar pada diri dorang sendiri. Ingatlah kawan-kawan semua , tiada apa yang mustahil untuk kita buat dalam dunia ni. :) *

Sekian sahaja untuk renungan kita bersama di bulan Ramadhan ni , sehingga bertemu lagiii !!~

p.s : hanya sekadar renungan sesama manusia , buanglah yang keruh dan ambillah yang jernih.



xoxo



- Cik Dabel N -

No comments:

Post a Comment

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah