Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Wednesday, August 1, 2012

Welcome to Perak : Sitiawan & Manjung & Lumut , Ngeee !!~

Hey readers , entri ke-2 pasal negeri Perak Darul Ridzuan.

Dalam my previous entri aku dah cerita sedikit sebanyak pasal Seri Iskandar , Bota dan jugak Titi Gantung. And now mari kita mulakan lagi perjalanan kita , ke mane ?? Ke Sitiawan - Manjung - Lumut.

SITIAWAN & MANJUNG

Kalau korang tanye aku macam mana nak tau mane satu Sitiawan dan mane satu Manjung. Senang je jawapan aku. Sitiawan ade banyak Kfc , Manjung pulak hanya ada Mcdonalds. Hahaha. Actually location Sitiawan & Manjung ni sebelah-sebelah je , so macam takde ikut suka hati aku la nak kata situ Manjung ke Sitiawan. Ape ade dekat dua tempat ni selain daripada restoran fastfood yang macam aku nyatakan kat atas tu ?

Ok , mari kita lihat :


* One and only cinema yang ade dekat Manjung/Sitiawan ni. Ktorg yang dari UiTM either datang sini or straight pergi JJ Ipoh. Hhuhuhu. *


* Ni kedai Yong Tau Foo Sup yang agak femes dekat Manjung ni , lokasi agak macam ceruk-ceruk sikit. Tapi landmark die ialah padang bola. Haahaha. Tu je yang aku ingat.


* Kat atas ni pulak supermarket yang ade dekat Manjung/Sitiawan tu. Giant tu baru bukak lagi. Kire-kire cam nak dekat final semester jugak baru tercacak Giant tu kat situ. *


* One and only Mcdonalds that can be found besides Ipoh , hahaha. Kesian kan ?? Mekdi ni la yang aku sanggup pergi dengan member aku , merempit ohkeyh !!~ *

Actually kalau korang pergi Sitiawan/Manjung korang boleh ikut 2 jalan. Gambar-gambar dekat atas ni ialah benda yang korang boleh jumpa kalau jalan ikut Town , kalau jalan lagi 1 still ade jugak bende yang korang boleh jumpe. Antaranya Venice Lumut. Venice Lumut ialah satu kawasan perumahan dan majoritinya adalah Navy. Kenapa nama dia Venice ? Kalau korang boleh bayang Venice dekat Italy tu , haaa die cam sesipi Venice kat Italy tula. Tapi jangan mengharapkan yang lebih. Sebab ni Malaysia ma. :D Selain daripada tu , korang boleh jumpe tempat yang aku sertakan dengan gambar dekat bawah ni. Selamat melihattt !!~




* Namanya Taman Paya Bakau , tapi aku dengan kawan-kawan aku panggil Taman Monyet. Hahaha. Sebab banyak monyet. Agak scary ok , kowt-kowt kang dibaham monyet. Monyet-monyet ni ok je tapi kalau korang bawak makanan jangan tanyelah kenape tibe-tibe makanan korang lesap. Dah namanya pon MONYET kannn!!~ *


* Aku tak berapa sure Mr Cendol ni selepas ke sebelum Taman Paya Bakau tu , yang aku sure die dekat petrol pam. Sedap !!~ Tapi aku bukan makan cendol sangat pon. Hehehe. Ni sume survey daripada kawan-kawan aku punye tekak , dorang kate sedap. Korang ? Tak tahula. Nak tahu kenela cube. :) *


* Tu diaaa~ Cendol pulut by Mr Cendol , haaa haaa jangan telan air liur pulak bulan puasa ni. *

LUMUT

Kalau orang cakap pasal Lumut , mesti terus pikir NAVY kan ?? Heylow !! Bukan tu je okeh yang ade kat Lumut tu. Ade jetty nak pergi Pangkor Island jugak okeh uollss. Dulu jetty nak pergi Pangkor betul-betul dekat town Lumut tu , but now dah ade Marina Jetty , so segala tok abah semua pindah kat sane. Jetty yang lama tu still pakai ke tak I'm not too sure. Tapi rasenya dah tak digunakan dah. Nak tengok Lumut ni camne ?? (Please stop imagine lumut yang warne hijau tu ok ??)


* Inilah dia pekan Lumut , kecik je. Restoran fastfood yang ade ialah Kfc , ade sebijik 7E jugak. 7E tu adelah kedai wajib borong jajan sebelum pergi melepak. Hehehe. Yang lain tu kedai biase-biasela dan tak lupe jugak ade bank jugak. Senang kite nak withdraw. :) *


* Ini pulak pemandangan laut , cantikkan ?? Tapi sangaddd panas ok ! Sesuai kalau nak lelepak malam-malam la. Kalau dulu aku overnight memang selalu la ade dekat sini. Amek angin katenye. *
 

* Ini pulak Lumut Jetty , yes jetty yang lama iaitu sebelum wujudnya Marina Jetty. Masa aku study dulu Marina Jetty tu belum wujud lagi. Masih dalam construction. Tak boleh pakai lagi masa tu. But now dah boleh , tu yang terasa nak repeat lagi sekali nak pergi jalan-jalan kat Lumut. *


 * Inilah dia kebanggan orang-orang Lumut , ape lagi kalau bukan Marina Jetty , kawasan yang sangat besar dan cantik. Dekat dengan Pangkalan TLDM Lumut. Mase tempat ni under construction lagi aku dah pergi melawat tapak sebab nak snap-snap gambar. Hahaha. *

Kalau dah sampai Lumut mesti ada yang pernah dengar pasal Teluk Batik kann ?? Teluk Batik ni ialah kawasan peranginan yang femes la untuk piknik-piknik. Dan Teluk Batik ni pon port melepak jugak. Selalunye ade je budak-budak pergi overnight kat sini dengan memember. Buat BBQ ke ape ke. Dan aku pon pernah melepak-lepak kat sini dengan girlfreng girlfreng aku.





* Gambar 1 : Teluk Batik punye signboard , Welcome to Teluk Batik uollsss.
Gambar 2 : Keadaan sekeliling Teluk Batik.
Gambar 3 : Lauttt !! Nak main banana boat lagi !!~ 
Gambar 4 : Muzium Siput , seketul muzium telah dibina dekat kawasan Teluk Batik ni yang mempamerkan segala jenis siput. Siput vavi aku tak sure pulak masuk dalam list ke tak. Hikhikhik * 

Selain daripada Teluk Batik , ade lagi 1 teluk yang aku nak share dengan korang. Teluk apa ?? Teluk Senangin. Teluk Senangin ni bukanla dekat dengan Lumut. Tapi more to Pantai Remis. Teluk Batik agak macam jadi tumpuan bile hujung minggu tapi Teluk Senangin agak macam tak berapa ramai since tak ramai yang tahu. Sebelum nak sampai Teluk Senangin korang akan jumpe dengan UNIKL dan Nursing College.

* Gambar 1 : Pintu gerbang Selamat Datang ke Teluk Senangin.
Gambar 2 : Antara chalet yang ada dekat Teluk Senangin. *

Teringat pulak masa aku dengan kawan-kawan aku pergi Teluk Senangin , ktorg konvoi banyak-banyak kereta. Tapi kereta ktorg je satu-satunya kereta yang muatan dia SEMUA PEREMPUAN. Dannn naseb pulak tak menyebelahi , ktorg kene tahan polis. Hahaha. Chisss !!~ Nak ngorat cakap nak ngorat. Kawan-kawan ktorg yang dekat depan and belakang sume polis tu kasi lepas. Tak boleh blah !!!~ Cik Dayah Sulaiman , ko ingat tak kes yang kita dikatekan KEMBAR tu. Hahahaha !!

p.s : next entri aku akan mule menawan Ipoh pula , sile nantikan untuk pembacaan seterusnya. :)



xoxo



- Cik Dabel N -

17 comments:

  1. bahasa kau mcm kurangg ajar,, kau byk makan sushi tak halal ekk

    ReplyDelete
  2. @Anonymous Boleh tau dekat mana yang kurang ajarnye wahai Anon ? Mungkin bahasa anda TAK kurang ajar kan. :)

    ReplyDelete
  3. Ada no phone chalet kat t.senangin x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upsss. Sorry to say. Takdelah awak. :)

      Delete
  4. Awk, sy ada reunion kat teluk senangin hujung bulan ni, sy akan nail bas dpd ipoh. Tp paling dkt nak ke teluk senangin turun manjung atau lumut ye? And dpd stesen bas manjung/lumut tu, cane nak gi teluk senangin ada teksi ke apa tak? Tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak , tak sure la. Sebab dulu ktorg pun naik kereta sewa. Sorry tak dapat membantu. :)

      Delete
    2. Sorry ye tak dapat membantu. :)

      Delete
  5. nak ke teluk senangin kena turun manjung...dari manjung tu ada teksi..leh pergi direct ke teluk senangin

    ReplyDelete
  6. awak awak. sewa kereta dr mana eh ? maksudnya ada tak no fon kereta sewa tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sewa dekat area UiTM Seri Iskandar. Takdelah pula.

      Delete
    2. boleh tengok sewa kete kat sini: http://buycarplate.com/sewakereta/

      Delete
    3. boleh try sewa kereta kat sini.. Lokasi betul2 sebelah Aeon Manjung dkt dgn MCD.

      https://www.facebook.com/pg/manjungcarrental/reviews/

      Delete
  7. Jetty kat lumut tu ade lagi dik... dua-dua jetty beroperasi. Cuma kalo naik marina jetty trip feri setiap sejam la tapi 15minit da smpi pangkor. Kalo feri di lumut kerap la trip nya cuma lebih 15minit la perjalanan....

    ReplyDelete
  8. bagus... good info for whom to come down to manjung... any how.. got a few arena have been changed... or tambah baru.. n yg tiada...

    ReplyDelete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah