Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Monday, December 3, 2012

Day 3 : Journey to the North , Weee !!~

Assalamualaikum & Hello.

Dah macam banyak part pulak journey aku ni. Hikhikhik.
Untuk korang yang tak jumpa kat mana nak bace previous entry,bolehla klik link bawah ni.


So , here you go our day trip in Langkawi. Miahahahaha.


Kegembiraan jelas terserlah di wajah masing masing. Hahaha. :P
Gembira sangatttt naik van reramai. Kihkihkih.
Dah macam rombongan Cik Kiah gamaknya.


Adik Fiya pon sonokkkk sampai menjejeh air liur. Hahaha. :DD


This is our first place , yawww !! Sireh Lagenda Langkawi.
Mari beli minyak gamat , balm gamat dan sebagainya. :D
Balm gamat 4 botol RM 10 je , boleh campur campur. 


Ini ialah tempat gamat dimasak dan diproses untuk dijadikan minyak gamat.
Korang mesti tau minyak gamat tu apa kan ??
So tapayah further explain right ?? Tak Malaysia la kalau tak tahu. :P


Dan ini ialah gamat hidup ye. Jangan konfius pulak !
Ini bukan TAFAIKFIK ye. Hahaha. :P
Kang ada pulak yang kata aku upload gambar "banana cokolat" , eeeeuuwww.





Antara pilihan barangan yang korang boleh dapat dekat sini.
Banyakkan ?? So , ape lagi.
Beli jangan tak beli !! Borong jangan tak borong. :DD


Jom berangan jadi tokey kedai , ahaksss.
Sile abaikan ktorg dan perhatikan rak rak dekat belakang tu.
Haaaa banyakkannn !! Kau pilih mana satu kau nakkkk. Harharhar.


Last pose sebelum berangkat naik van. Muahahaha.
Let's go peopleee !! Kita ada banyak lagi tempat nak kene pergi jalan jalan ni. :D
Ready set gooooo , Tehee !!~


Tadaaa !!~ Our 2nd place of the day , Kota Mahsuri.

 

Ni jelah muka muka yang sukakan sejarah , hakhakhak. Konon !!
Padahal aku yang over nak masuk dalam ni.
Dorang semua aku paksa masuk.
Yela takkan aku sorang je nak masuk. Hahahaha. :P


Tolong jangan sentuh , so jangan gatal gatal sentuh.
Kang kot kot kene sumpahan Mahsuri haaa baru korang tau. :D
Snap gambar takpe , sentuh jangan ye adik adik semua.



Nampak sangat real kan lukisan dalam frame tu ??
Scary bit right ?? Haritu aku upload kat FB pon die tag muke dalam frame tu.
Pfttt !! Rasa nak pitam je time tu. Miahahaha.


Dah macam cikgu sekolah bawak anak murid pergi rombongan dah. Hahaha
Naseb baik anak murid ni senang dikawal.
Kalau tak , memang aku piat sorang sorang. :D


Welcome to Kampung Kedah semua !!
Jemput jemput datang ye semua. Buat macam kampung sendiri. :P


Tu diaaaaa , aktiviti mencedok air telaga.
Air telaga Mahsuri. Kalau dah masuk sini sure sure kene pergi telaga ni.
And selalunya mesti ada yang basuh basuh muka kaki tangan sume.
Katanya boleh awet muda kalau basuh muka dekat telaga ni.
So ape lagi , masing masing laju je amek peluang basuh muka guna air telaga tu.
Zara si kecik tu pon ktorg basuhkan muka die.
Kot kot nanti cantik mantik macam Mahsuri , ohgoshhh !! :P


Ni pulak dekat bawah rumah , apeda snap snap bawah rumah. :D
Orang sibuk snap kat atas , ktorg dekat bawah.
Bukan apa , malas gile nak berasak dengan org ramai tu.
Dahla ktorg ni bawah budak kicik sorang , kang nak cabut kasut la.
Itulah inilah so duduk bawah rumah ni diam diam. :P


This is Makam Mahsuri , sila baca cerita atas batu tu ye.
Just untuk information. Ape salahnya menambah ilmu yang dah ada. :)
Sumpahan Mahsuri selama 7 keturunan tu betul betul terjadi ye semua.
Bukan main main ataupun tipu tipu , huhuhu.
Aisyah ialah keturunan Mahsuri yang ke 7 yang now staying dekat Thailand.
Dan selepas penemuan Aisyah tu Langkawi terus famous sebagai pusat pelancongan.
Dahsyat kannn sumpahan Mahsuri tu.

Our next place to visit ialah Beras Terbakar.


Sorry , ni adalah hasil google. Tulisan tak clear. Huhu.
Masa dekat beras terbakar ni ktorg tak rasa eksaited pon.
Sebab dah tak nampak dah beras terbakar tu.
Yang ada hanyalah RUMPUT !! Haizzz.
Tapi aku baik hati googlekan tuk korang rupe kawasan beras terbakar tu.


Nilah dia rupa beras terbakar tu. Agak agak korang nak terperinci lagi.
Korang bolehla radak beras kat dalam tong beras mak korang tu.
Then pergilah lakukan aktiviti pembakaran , sama je hasil dia. Hahaha.
Tapi kalau korang kene rembat dengan mak korang jangan salahkan aku. :P


Ni rumah orang yang jaga kawasan beras terbakar tu.
Rumah dia cantik , siap ada pangkin lagi tauuu.
Gambar pangkin tu dalam lappie aku , tak sempat transfer. :D
Later aku includekan gambar pangkin tu yeeee.

Sekian sahaja untuk entry ini. Penat dah nak taip.
Untuk makluman korang , day trip ktorg bukan berakhir disini.
Ada lagi tempat yang akan aku share dengan korang in next entry.
Hint untuk next entry ialah CHOCOLATE ! Hahahaha. :P
Babaiii~ Love ya people. :D

p.s : perutku berbunyi arghh semua ni gara gara durian crepe. Pfftt !!


xoxo



2 comments:

  1. Sempat gak kami ke Sireh Lagenda pada 2/2/2014 masa di Langkawi.
    http://terajubintang7.blogspot.com/2014/03/sireh-lagenda-langkawi-perusahaan-gamat.html

    ReplyDelete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah