Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Monday, December 10, 2012

Tutorial : Pixlr-o-matic

Assalamualaikum & Hello.

Kerja yang banyak tidak menghalang aku untuk berblogging , hikhikhik
*padahal kau nak mengelat taknak buat kerja kannn~*
Just nak share dengan korang semua apps baru yang aku pakai untuk edit gambar.
Wahhhh !! Baiknya aku nak share share dengan korang ni.

Firstly , make sure korang ni android user. Selain android  I don't know okay.
Aku pon sebenarnya baru je install apps ni.
Apps ni pon hasil godek godek manja aku dekat Play Store haritu.


Masuk je Play Store - search Pixlr-o-matic.
Then tekan button Install , senang kan ??


Bila dah sudah install , korang tekanlah Open.
Ala macam biasa korang install apps lain la.
Then choose la between Camera dengan Photo.
Kalau Camera it will direct to your camera.
Kalau Photo it will direct to your photo gallery.


Untuk contoh ni , aku pilih Photo instead of Camera.
Taknak pilih camera , sebab malas nak snap snap.
*padahal muke da macam penyangak harini gara gara bangun lambat , zzzzzz*


Then , sila perhatikan tab bawah tu.
Tekan yang gambar Film tu untuk pilih effect.


Tekan tab yang Mentol tu untuk pilih brushes (istilah Adobe Photoshop).
Nampak tak ? Ada macam macam brushes kat situ.
Nampak kan ?? Nampak kannn ??? :D


Disebabkan aku tak berminat nak letak brushes dalam gambar aku.
So , maka dengan itu aku direct ke tab Frame tu.
Teruslah pilih frame sampai lebammmm , huahuahua.


Dah sudah pilih semua edit semua tu.
Silalah tekan tab yang paling akhir tu , yang icon Disket tu.
Maka dengan itu , selesailah sudah sesi tutorial kita pasal Pixlr-o-matic.
Semudah ABC kannn , pejam mata pon boleh edit gambarlah cenggini.
*ehhh ehhh ehhh itu tipu , hahaha*


p.s : mood sangat tak baiklah ini hari , malas betul menghadap pc office ni. 


xoxo


3 comments:

  1. kat iphone pun ada apps ni hee :D

    ReplyDelete
  2. rajinnya edit2.. kalau DN terus je tepek gambar. malas nak edit dah. hee... :p

    ReplyDelete
  3. Hahaha , edit sebab taknak nampak macam org penan kak. Hahaha. :P

    ReplyDelete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah