Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Tuesday, April 16, 2013

Tutorial : Header.

Assalamualaikum & Hello.

Actually tak reti sebenarnya nak buat tutorial , sebab sendiri pon terkial kial.
Tapi disebabkan ada request daripada Cik Ara , kugagahkan diri jugak buat tutorial.
Katanya : "Awak cmne nak buat header macam awak tu ? ajar kita boleh ?".
So , this entry special for you. Minta minta faham. ^_^v

1. Pilihla header yang korang nak. Example : Blog Header from Leelou-blogs.com.
2. Lepas dah pilih , korang right click and save header tu.
3. Pergi dekat Dashboard korang , pergi click bahagian Layout.
    Maka akan keluar macam bawah ni. (perhatikan yang dalam box merah).


Klik button edit yang cinonet kat bawah tu.


Pastu nampak tak tulisan Image tu ? Korang akan nampak Upload Image.
Then korang pilihla header yang korang dah save tadi tu.
Lepas tu uploadkanlah header tu , tadaaaa. Siap !!
Itu je pon sebenarnye , tapi kalau korang nak adjust width & height.
Korang boleh follow next few steps.

4. Pergi Dashboard - Click Template - Choose Edit HTML.
    Akan terkeluarlah segala mak bapak coding ye. Pitam pitam.


Korang expandkan line number 7 tu , yang ada code : <b:skin></b:Skin>.
Korang scroll sampai nampak line 89 yang ada tulis Header.


Dah nampak Header tu , korang akan nampak jugak Width & Height.
Adjustlah berapa lebar dan jugak tinggi yang korang nak.
Dah agak agak puas hati , SAVE. ^_^

SIAP !!

Thanks for your time , love ya people.


p.s : hikss. faham ke tak budak Ara ni agaknya. Muahaha.


xoxo



6 comments:

  1. susa bebeno , tunggang terbalik .. punoh lagu ni .. miahaha ! tengkiu , berjaya juga walaupun BUROK ..! mekasih awak , sayang awak ketat-ketat .. <3

    ReplyDelete
  2. @cik ara Haha ape sudah jadi ? Ala boleh adjust adjust. Rajin dengan tak jeee. :D

    ReplyDelete
  3. cik adik... nak request ajar cam ne nak buat supaya gambar kita, org tak boleh click to view large? akak nak bagi disable kan dia supaya org xpat copy. Tulisan dah teror dah, org xleh copy paste tp gambo ni yg mati kutu... tlg eh.. tlg eh... muah! muah! muah!

    ReplyDelete
  4. @Mahirah Ridzuan InshaAllah akak. Kalau kite free kejap lagi. Kite buat tuto. :)

    ReplyDelete
  5. mihmih , sudah jadi , mekasih :)

    ReplyDelete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah