Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Wednesday, April 17, 2013

Tutorial : Nak buat watermark ?

Assalamualaikum & Hello.

Harini nak buat tutorial yang senang je , hikhikhik. Seronok pulak buat tutorial.
Boleh tolong orang yang baru nak belajar sambil kuatkan ingatan sendiri. ^_^
Tutorial kali ni aku nak ajar korang buat watermark dekat image dalam blog korang.
Untuk elakkan orang lain boleh pakai image korang sesuka hati dorang je.
Tapi aku sendiri pon tak buat watermark dekat gambar gambar aku. MALAS.
Software yang aku pakai ialah : Photoscape. Sangat user friendly.

1. Install Photoscape.
2. Pilihla gambar mana yang korang nak upload kat blog. Example :


3. Klik tab Object and choose icon yang macam huruf T tu (rujuk kotak merah).


5. Korang tulislah nama blog korang ke apa jela as watermark korang.
    Kaler , huruf , saiz semua boleh tukar dekat text box tu. Senangkan ?
   

6. Kalau korang rasa macam tak nak bagi watermark tu noticeable sangat.
    Korang boleh adjust dekat Opacity (dalam kotak merah).


7. Lepas korang rasa dah puas hati dengan watermark korang tu. Bolehla tekan SAVE !

SIAP !!

Thanks for your time , love ya people.


p.s : luggage ke backpack ? luggage ke backpack ?? Gggrrr.


xoxo


2 comments:

  1. sayang , buat tutorial untuk design blog macam awak ni .. sekali je .. takda kotak2 pun ..

    ReplyDelete
  2. @cik ara Kotak kotak mane Ara ? Tetiba blur pulak. :D

    ReplyDelete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah