Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Saturday, July 27, 2013

Nad's Kitchin : Popia Ayam/Ketam/Hotdog + Cheese

Assalamualaikum & Hello.

Semalam lepas balik kerja aku sempat singgah JJ kejap sebab nak beli sikit groceries untuk buat popia. A day before sempat beli Crabstick je. So semalam borong Hotdog and Chicken Loaf. Balik daripada JJ pon da pukul 6 lebih , so memang rushing nak buat popia.

Bahan Bahan

Kulit Popia
Crabstick
Hotdog
Chicken Loaf
Black Pepper
Hot Chilli Powder
Mozarella Cheese
1 biji telur (untuk gamkan kulit popia)

Cara Cara

1. Potong panjang Hotdog/Crabstick. Ikut koranglah nak potong macam mana. Untuk Chicken Loaf pula aku potong kecik kecik.



2. Letakkan bahan yang dah dipotong tadi dalam bekas. Kemudian letakkan bahan perasa (black pepper/hot chilli powder) dan juga mozarella cheese. Gaulkan.




3. Bentangkang kulit popia dan letakkan bahan bahan untuk inti dekat tengah tengah. Then lipat dan gulungkan. Untuk gamkan kulit popia boleh gunakan putih telur. Aku letakkan extra cheese. Cheese yang sekeping tu aku potong. Nak bagi cheezy sikitttt.



4. Bila dah siap gulungkan popia tu , gorenglah ! SIAPPPPP.


Yang berkerak kerak tu semua gara gara cheese meleleh keluar. Hahaha. Maaflah ye popia aku warna macam yenna rumah sebelah. Miahahahaha. Sebok nak gulung sebok nak campak dalam kuali sebok nak terbalikkan. Aleh aleh , goldennnn kaler kauuu. Selamat mencubaaaa. ^_^

Thanks for your time , love ya people.


p.s : balik ni nak bercaramel , nak sejukkan and boleh makan untuk buka puasa.


xoxo


4 comments:

  1. akak dah salin resepi..kalau x bt ms ramadhan ni bt next2 month..pastu bawak bekal g ofis..hehe!

    ReplyDelete
  2. ni alter dr resepi kak yana la ni. akak dr dulu nk buat tp tak beli plak bahannya huhu

    ReplyDelete
  3. @Nursaila Norman Kannn ! Samalah ape kite pikir. Boleh bawak g keje. Makan kruk krak sorang2. :P

    ReplyDelete
  4. @cha Haah kak , ni ade alteration sikit. Kita bahan ada lagi balance. Kulit popia tu plak dah abes. :D

    ReplyDelete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah