Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Thursday, October 17, 2013

HARAM dooooohhhh !! =____=

Assalamualaikum & Hello.

Seperti yang korang tahu , kalau tak tahu boleh rujuk entry sini. Aku kan tidak dijemput untuk attend wedding so called bestfriend aku tu. And bila Wan ajak aku pergi semalam , aku jadi macam confuse. To go or not to go ? Kalau aku pergi apa jadi ? Kalau aku tak pergi apa jadi ??

W : So plan asal g wedding dia nak pegi tak ?
N : Taknak. Haha. Kita tetap takkan pergi.
W : Sure ? Kawan2 yang lain ? Xbaiklah. Kita pegi jela ngan kawan2 sekali. Kejap pun takpe.
N : Taknak. Kita taknak. Kalau nak pegi , pegila. Kawan2 lain I don't know.
W : Mana boleh kita pegi kalau dia takde.
N : Entahlah , dah takde hati nak pergi. Kecik hati dah tak tau nak cakap macam mana.
W : Susahla camni masing masing taknak kalah.
N : Kalau nak pegi , pegi jela. Kita taknak. Haram kita makan makanan kenduri yang tak dijemput.


Hukum makan makanan kenduri yang kita tidak dijemput dipanggil PENCURI namanya.Dalam satu kitab-kitab Feqah,dalam bab Walimah ada sebut tentang perkara ini."Siapa yang tidak dijemput,HARAM dia memakan makanan yang dihidangkan". Hadir pada kenduri itu tidaklah HARAM tetapi HARAM memakan makanan disitu.Dalam kitab Feqah juga ada menyebut "Siapa yang telah makan kenduri tanpa dijemput,Wajib bertaubat dan pulangkan balik makanan tersebut jika telah ditelannya,wajib dibayar dengan harganya".

Ini dipanggil "Makan harta orang secara Batil".Hukumnya HARAM,maka wajiblah seseorang itu membayar balik ganti rugi kepada tuannya.

Maka dengan itu , aku decide untuk tak pergi. Kalau aku pergi pun setakat teman Wan je. Takkan touch makanan , beli happy meal mekdi siap siap. Muahahaha ! Orang makan nasi minyak , ai makan mekdi. Dapat juga mainan fweee. Takpayah minta doorgift. Kurlasss kauuuu jah. Kikikiki!

Thanks for your time , love ya people.


p.s : sakit kepala , stress sangat pun tak boleh juga nadia oiii.


xoxo


4 comments:

  1. mmg betol, HARAM hukumnya jika kita makan makanan kenduri yg tak dijempot..
    so,better xyah pergi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keeeennn ! Kalau aku g pun duduk dalam kete , buat muka kekwat. Muahahaha.

      Delete
    2. kita perempuan kena ada kelassssssss ko..jinjing henbeg kt lengan, pkai spek mata beso2 gabak mcm datin,muka kekwatt..hahahahah

      Delete
    3. Keeeenn ! Pakai kasut tetinggi. Mekap 5 inci. Jalan goyang kanan goyang kiri. Mampuiiihhh. Wakakakaka.

      Delete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah