Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Thursday, October 24, 2013

Nad's Kitchin : Biskut Lidah Kucing Pelangi

Assalamualaikum & Hello.


Lately ni aku tengok banyak orang jual biskut warna warni ni. Mula mula aku tak tahu nama dia apa. Sampailah aku tertengok dekat IG. Ohhhh nama dia Biskut Lidah Kucing Pelangi. Comey kaaannn ? Rasa macam nak buat je. Mihmihmih. Semua kau nak buat , kekekeke! Padahal oven pun nan hado. LOL! :P

Bahan - Bahan
  • 250 gram mentega
  • 175 gram gula kastor
  • 100 ml putih telur
  • 200 gram tepung gandum
  • 50 gram tepung jagung
  • 1/4 sudu teh emplex (perangup biskut)
  • Pewarna : Ungu/Biru/Merah/Oren/Kuning dan Hijau
  • Loyang lidah kucing - digris dengan mentega

Aku ada juga tengok resipi yang tak pakai loyang , mana mana pun boleh. Kalau pakai loyang ni mungkin biskut tu kemas sikit. Kalau tak pakai loyang maybe herot berot. Kekeke! Tapi kalau aku buat gamaknya pakai loyang tak pakai loyang seghopeeee juge. Muahahahaha!

Cara - Cara
  1. Ayak tepung gandum , tepung jagung dan emplex. Ketepikan.
  2. Pukul tepung & gula sehingga berkrim.
  3. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar sehingga sebati.
  4. Masukkan tepung dan sebatikan hingga rata.
  5. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian untuk dicampurkan dengan pewarna.
  6. Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozzle bulat dan picit lurus.
  7. Picit mengikut warna pelangi (kalau taknak pun boleh , sukaaaa hatilaaa. hihihi)
  8. Bakar di dalam oven pada suhu 150C selama 15 minit.
  9. Biarkan sejuk dan simpan di dalam bekas kedap udara. Siap.


Nampak macam best kan sebab dia warna warni. Cara nak buat pun takdelah susah sangat. Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.......................................................................kalau dah takde oven nak buek camno ??? Hahahahahaahahaha. Korang jelah try. Pastu bagi aku rasa okeh. Mihmihmih.

Thanks for your time , love ya people.


p.s : over betul Wan tido harini , satu hari suntuk daripada semalam tak bangun bangun. Daebak !


xoxo


2 comments:

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah