Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Thursday, October 17, 2013

Tutorial : Disable Right Click

Assalamualaikum & Hello.

Kalau korang cuba right click dekat blog aku ni akan keluar satu message box. Ehem Ehem ! Katanyaaa. Aku disable right click dekat blog aku untuk elakkan orang curi gambar dan copy paste. Aku kannn kedekut , mestilah jaga harta yang tak seberapa ni. Aceceeeehhh ! Aku pula memang spesies malas nak letak watermark. Leceh weh , setiap satu gambar upload nak letak watermark. Erghh. Boleh ajak berperang okeh. Lalalalala !


So , untuk siapa siapa yang rasa nak disable right click. Korang boleh dapatkan code dengan aku. Hikssss.
Kalau korang gigih nak salin satu satu , nahhh ! Salin !!! :P

<script type="text/javascript">
var message="Ehem Ehem !!";
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message); return false;
}
}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}
if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
</script>

Tulisan yang warna merah tu message dekat message box aku. Kalau korang nak tukar lain korang tukarlah. Tiada masalah , ^^

Thanks for your time , love ya people.


p.s : aku tak ingat aku godek kat mana dapat coding ni , kalau tak boleh juga aku kreditkan.


xoxo


10 comments:

  1. tp kan..dia ada kelemahan, sekali aku right click dia kuar "ehem ehem" ni,
    pastu aku right click sekali lagi dia akan kuar "prevent this page from creating additional dialogs"..
    pastu aku right click sekali lagi, terus boleh copy ke,ciplak gambo ke...
    sigghhh...ko tlg fikirkan cara lain weii..aku pun bingung gak ni, sbb aku lgsg x penah letak watermark kt pix aku,
    wlupn aku x terkenal..tp mana tau kan,kot2 1 hari nnt ada org exploitasikan gambo aku...
    heee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha asal ko click macam macam plak kua. Aku click duk ehem ehem je yang kua.
      Itulah dia , aku pun sebab takut gambar dieksploitasilaaa aku disable right click dgn image sekali tak boleh click. Gasak sitttuuuu. :D

      Delete
    2. aku rasa mcm aku ada super power plak..ngeh ngeh...

      Delete
  2. hehe.. paling selamat letak watermark kat pic tu.. sbb kalau disable pun, org still boleh copy dr page source :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak letak watermark tuuuu nak nanges wooo , gambor nak upload sampai berjuta. Hahaha. Pitaaammm. :P

      Delete
    2. kalo cmtu redha je lah org copy hahahaha

      Delete
  3. akak dah bt mcm yg awk bg smlm..selalunya akak suka right click utk new tab..tp bila dh x boleh right click ni,otometik xleh new tab la..tp awk punya boleh pulak new tab..eh! faham x ni? huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha. Faham ! Kita punyaaa boleh new tab eh ? Errkkk ! Kenape kita buat tak boleh. Y____Y

      Delete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah