Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Friday, November 15, 2013

Book Review : Awek Chuck Taylor - Nami Cob Nobbler

Assalamualaikum & Hello.

Boooo Nadia Booooo !! Orang lain dah berkurun buat review buku Awek Chuck Taylor (ACT) , kau baru terhegeh hegeh menaip review. Booooo. Hikhikhik. Sorrylah dulu aku baca Alaf 21 , Kaki Novel. Mana aku nak tau pasal Lejen Press , Terfaktab , Dubook Press , Buku Fixi dan lain lain. Lalalalala.

Tips nak beli buku daripada publisher Buku Fixi , Lejen Press , Terfaktab dan others indie writer : Buat research dulu pasal buku yang korang nak beli (google help much nowadays). Sebab publisher macam Buku Fixi , Lejen Press , Terfaktab ni dorang takkan simply buat sinopsis the whole chapter of the book dekat belakang buku macam publisher lain. Semuanya dalam maksud yang tersirat , korang kena faham betul betul sebelum beli which is aku always tak faham. Sebab tu aku akan buat sikit research sebelum beli. Hihihi. Mudahkan ???


Ni cover Awek Chuck Taylor sekarang. Kalau nak cover yang cetakan pertama tu pun ada juga rasanya. Sebab aku pernah nampak dekat I Am Lejen SS15. But aku tak sure untuk dijual or display je. Hekhekhek.

Apa yang aku suka pasal Awek Chuck Taylor sebab based on true story. Tapi jangan nak suka sangatlah sebab nak baca Awek Chuck Taylor ni ada pantang larangnya. Ni pun aku jumpa dekat tumblr Nami sendiri.


Aku rasa dah tiba masanya untuk aku tulis pasal benda ni. Sebab aku rasa la perlu. Aku tulis dalam bentu point-form - agar mudah faham dan tak berjela-jela.



1. Sebenarnya dalam membaca Awek Chuck Taylor ni - ada pantang-larang. Kau ingat bakar kemenyan je ke ada pantang-larang.
2. Pantang-larang dia sebenarnya mudah je. Seperti yang terdahulu dari kamu - ada seorang pencomment yang letak nick dia “Pro-Mira” telah secara direct memaki Nana.
3. Untuk pengetahuan kalian semua, kisah dalam buku ini adalah kisah benar. Setiap watak adalah watak sebenar walaupun ditukar namanya.
4. Nana (atau Elly dalam nama sebenarnya) dah meninggal kira-kira lima tahun yang lalu.
5. Apabila anda tweet atau comment di Facebook “eii, Nana perampas” atau “benci Nana, suka Mira dengan Hafiz” etc., anda telah buat Mira (atau Ezreen dalam nama sebenarnya), marah.
6. Adalah pantang-larang baginya untuk orang menghina adiknya, lagi-lagi dah meninggal.
7. Cuba kalau adik kalian meninggal, tiba-tiba orang hina adik kalian, kalian suka tak? Tak, kan.
8. Kalau rasa nak marah ke, nak teremosional ke apa, bab lain - watak yang masih hidup tak kisah. Tapi bagi watak Nana, come on. Kalau nak teremosional sekalipun, simpanlah dalam hati. Tapi bagi watak lain, kami tak kisah.
9. Buat pengetahuan hampir lima tahun keluarga ini kehilangan Nana (atau Elly) dan ianya sangat memeritkan.
10. Rasanya tak perlulah nak kena tulis benda common sense macam ni memandangkan saya dah tulis awal-awal dalam mukadimah buku tu “cerita ini adalah cerita benar”.
11. Kalau kena warning dengan saya suruh delete tweet tu, kira okaylah. Itu saya, belum kakaknya lagi.
12. Tolonglah hormati orang yang telah tiada.
13. Kalau rasa-rasa pantang-larang ni susah nak ikut, takpelah. Tak payahlah baca buku ni. Saya rasa pantang-larang ni pun bukan susah sangat pun.
14. Buku ni mungkin ramai anggap ia sebagai novel - tapi bagi saya dan keluarga mereka yang mendominasi watak cerita ini - ini adalah autobiografi.
15. Akhir kata bak kata Mira (atau Ezreen), “it’s not Pro-Mira at all when you’re criticizes Nana”. Tolonglah, okay.
last but not least,
16. Tolonglah jangan tweet “kenapa Hafiz tak bersama dengan Mira lagi bla bla bla”, dah takdirnya begitu. Sekarang Hafiz pun dengan Erica. Kalian semua percaya dengan qada’ dan qadar ke tak?
Sekian panduan ringkas tentang pantang-larang Awek Chuck Taylor. Terima kasih.

Whole book aku summarizekan sebagai perjalan hidup dan cerita cinta seorang Hafiz dan seorang Mira dan seorang Nana (adik Mira). Daripada ayat aku ni korang dapat tangkap yang Hafiz ni nampaknya macam kaki sebat je kan ? Sampai adik Mira pun dia nak sapu. Tapi ada reason kenapa dia buat macam tu. Dalam novel ni , seriously banyak nama perempuan. Sampai kadang kadang kau pun lost track siapa si minah tu dengan si Hafiz tu. Sampai kau pun akan rasa annoying dengan minah yang Hafiz couple. Sampai kau pun rasa Hafiz ni bodoh gilaaaa nak mati. Hahaha. 

Memandangkan cerita ni cerita betul , kau akan rasa macam dekat dengan watak dia. And yes untuk rasa yang lebih best , sebelum baca tu buatlah research sikit. Carilah siapa arwah Nana , siapa arwah Mira. Satu satunya novel yang takde happy ending. SEBAB INI CERITA BETUL.

Thanks for your time , love ya people.


p.s :  arwah Mira ada blog , aku tak ingat link apa. Carilah ye. ^_^


xoxo


13 comments:

  1. eh. mcm best je.. kalau ada kat sini boleh la beli -.-''

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh memang bestlahh. Hahaha. Takpe pelan pelan cari. Tak pun beli on9 je. ^^

      http://shop.lejenpress.com/

      Delete
    2. ala.. mahal la beli online hahaha.. takpe.. tunggu pindah sane~~ :D

      Delete
    3. Hahaha. Yess ! Pindah sini bawak datang banyak banyak kek lapis ok. :P

      Delete
    4. amboi.. ingt org dtg sane nak niaga kek lapis ke hahaha

      Delete
    5. Kekekeke! Okay lettuwww , side income. :D

      Delete
    6. erm.. kalau cmtu aefa double kan harga lah :D

      Delete
  2. boleh cuba baca nanti genre buku macam ni, nampak menarik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menarik menarik , tryla. Bahasa pun senang faham.
      Macam bahasa pasar kita cakap cakap. :)

      Delete
  3. Best buku ni , dan baru ni Ty pergi layan teater !! Superb!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahhh ! Jeles gile dengan Ty. Untunglaaaa dapat tengok teater. Jumpa Nami tak ??? ^^

      Delete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah