Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Tuesday, July 30, 2013

20th Ramadan at Taman Tasik Titiwangsa

Assalamualaikum & Hello.

Semalam balik kerja Wan amek aku dekat office , planningnya nak buka puasa dekat Tasik Titiwangsa. Kemain. So , disebabkan dah tahu jalan dekat KL ni kalau lepas office hour je mesti macam meminta sumpah seranah. Maka dengan itu aku sempat pesan dekat Wan tapaukan aku Nasi Kerabu dekat Bazar Putrajaya before dia pickup aku. ^_^

Dan memang betul , jalan jammed ! Yeah !! Daripada flyover depan office aku sampailah Jalan Tun Razak nak ke susur Kg Baru tu ye semua. Memang menyakitkan hati. Naseb baiklah jem yang bergerak , kalau tak alamatnye makan Nasi Kerabu dalam keretalah kannn. Tapi alhamdulillah around 6.30 tu ktorg sampai dekat Tasik Titiwangsa. Lepak lepak kejap then pilih port nak berbuka.


Cheesekut yang dikirim oleh bakal mak mertua aku. Miahahaha. Gedik. Haritu sempat juga borak dengan mama Wan pasal Cheesekut yang tengah trending ni. Aleh aleh semalam dapat rasa. Sedap. Terus rasa nak buat juga. Yang penting Wan kata kelmarin lepas mama dia buat Cheesekut tu terus tanya Wan ada jumpa aku ke tak sebab nak pass Cheesekut ni. Ngee. Bukannya nak tanya Wan nak rasa ke tak. Miahaha. Terus nak bagi aku yang rasa tu. Sorry bie. :P


Ini pula juadah berbuka puasa ktorg semalam. Nasi Kerabu ada sebungkus je. Share 2 orang. Sweetkan. Miahaha. Padahal berapa suap je aku bagi Wan , yang lain aku punya. Mihmihmih. Siap ade bontot ayam lagi okeh. Kurlasss sgt makan bontot ayam dekat tepi tasik. Hikssss.


Ini pula muka kami yang kelaparan sementara menunggu azan Maghrib. Ngeee. Berpink pinky ktorg dekat tepi tasik tu. Jambu habes. Setel berbuka puasa , saja lalu dekat Jalan TAR. Meriah kauuu. Mungkin lagi malam lagi meriah. Lepas tu terus shoot Bukit Jelutong and then tengah malam sempat pergi Downtown Cheras sebab aku craving nak steamboat yang cucuk cucuk dengan somtam dekat situ. Perghh ! Terbaik. Sampai rumah pukul 1 pagi. Tahniah. ^_^v


p.s : balik ni nak beli groceries , nak buat Cheesekut. 


xoxo


Saturday, July 27, 2013

Nad's Kitchin : Popia Ayam/Ketam/Hotdog + Cheese

Assalamualaikum & Hello.

Semalam lepas balik kerja aku sempat singgah JJ kejap sebab nak beli sikit groceries untuk buat popia. A day before sempat beli Crabstick je. So semalam borong Hotdog and Chicken Loaf. Balik daripada JJ pon da pukul 6 lebih , so memang rushing nak buat popia.

Bahan Bahan

Kulit Popia
Crabstick
Hotdog
Chicken Loaf
Black Pepper
Hot Chilli Powder
Mozarella Cheese
1 biji telur (untuk gamkan kulit popia)

Cara Cara

1. Potong panjang Hotdog/Crabstick. Ikut koranglah nak potong macam mana. Untuk Chicken Loaf pula aku potong kecik kecik.



2. Letakkan bahan yang dah dipotong tadi dalam bekas. Kemudian letakkan bahan perasa (black pepper/hot chilli powder) dan juga mozarella cheese. Gaulkan.




3. Bentangkang kulit popia dan letakkan bahan bahan untuk inti dekat tengah tengah. Then lipat dan gulungkan. Untuk gamkan kulit popia boleh gunakan putih telur. Aku letakkan extra cheese. Cheese yang sekeping tu aku potong. Nak bagi cheezy sikitttt.



4. Bila dah siap gulungkan popia tu , gorenglah ! SIAPPPPP.


Yang berkerak kerak tu semua gara gara cheese meleleh keluar. Hahaha. Maaflah ye popia aku warna macam yenna rumah sebelah. Miahahahaha. Sebok nak gulung sebok nak campak dalam kuali sebok nak terbalikkan. Aleh aleh , goldennnn kaler kauuu. Selamat mencubaaaa. ^_^

Thanks for your time , love ya people.


p.s : balik ni nak bercaramel , nak sejukkan and boleh makan untuk buka puasa.


xoxo


Friday, July 26, 2013

Bila Hati Perempuan Menjerit !!!!

Assalamualaikum & Hello.

Tajuk entry nak copy paste cerita Michael Ang kennn. Over sangat tau. Propa habes. Padahal entry ni takde sikit pon kaitan dengan cerita tu. Miahahaha. Tapi masih ade kaitan dengan perempuan. Huhu. Kalau dah namanya perempuan , memang berpisah tiada dengan sifat kuat bebel. Membebel mencecehla daripada pagi sampai malam pon , tetap tak penat. Siap makin bertenaga kauuuu. :P

Siapa kat sini bukan jenis kuat bebel , sila angkat tangan. Aku nak kira berapa orang. Nak hantar kad tahniah dekat pasangan korang sebab dapat korang yang tak kuat bebel. Mihmihmih. Kepada yang kuat bebel macam aku ni , aku nak ucapkan semoga berjaya kepada pasangan pasangan kita semua. Tadahlah telinga selagi mampu ye cik abang sekalian. Tak kisahlah kaum kaum Adam ni nak label kita macam kucing hilang anak ke , macam mak nenek ke apa ke tapi ktorg semua ni membebel bersebab. Takkanlah takde sebab pon ktorg nak membebel kannn , susah juga hidup kalau camtu.

Cube korang korang kaum Adam kat luar tu kaji , kenapa perempuan membebel. Salah satunya mesti sebab korang korang ni tak buat apa yang ktorg suruh buat. Lain yang orang suruh buat , lain yang dia buat. Memang nak kenalah tu kaaannnn. Lagi satu , tolonglah please bila ktorg ktorg kaum Hawa ni membebel or bercerita tolonggggglah bagi perhatian sikit. Tak banyak pon sikitlah. So later in the future korang korang kaum Adam ni tak tanya lagi soalan yang sama !!! Sebab actually perempuan ni memang suka repeat cerita. Dia nak bagi pasangan dia betul betul alert dengan apa yang dia cakap. Ni dah kalau muka kau pon buat port tak port. Kesah tak kesah. Tapi lepas tu tanya lagi. Hoyeahhh ! Memang panaslah hati. Apa kauuuu ingat aku nak ulang cerita tu tak penat ke hoiii. Ggggrrrr. So , please. Bagi attention even benda tu tak penting sekalipun.


Thanks for your time , love ya people.


Nota Kaki : antara kawan kawan dan bakal keluarga , mana korang pilih untuk diutamakan ??
Nota Kaki 2 : semalam berjaya buat popia ketam cheese black pepper goreng , sedap ! :D

xoxo


Thursday, July 25, 2013

Loghat ataupun Dialek

Assalamualaikum & Hello.

Terasa macam banyak pula entry untuk harini , takpelah tengah rajin. Kalau dah malas kang memang senyap sunyilah blog ni sampai 2 3 hari. Miahahaha. Sampai bersawang sawang pun pernah juga. So , bila rajin ni kita manfaatkanlah masa dengan sebaik mungkin. hemohemo. ^^

Kepada yang kenal aku , mesti dorang akan cakap 'Nad , ko ni orang Nismilan ko?'. Erkkk ! Nope. Aku orang KL. Ayah orang Kuantan , Mama orang KL. Takde sikit pon darah Nismilan dalam badan den ni ha.Sampai ponah sekali tu den poie umah kawan den dokek Pilah , mak pak nenek kawan den tu ingat den ni orang Nismilan. Wakaka. Duk beriyalah nenek kawan aku tu potpet dengan aku loghat orang Nismilan. Yang aku dah jem sebab tak faham satu ape pon , tapi takut nenek kawan aku tu kecik hati. Aku tadahla juga telinga dongar. Aleh aleh member aku cakap kat nenek dia yang aku tak faham. Mihmihmih. Memang nak kono sosah budak ni haaa kobar nenek kawan den tu ha. Wakakaka. Ampun nek , bukan nak mainkan nenek. Ralit sangat tengok nenek kawan aku tu masak. Hiksss. By the way , lidah aku ye Nismilan. Lidah makan pedas. Kalau tak pedas memang tak lalu. Hikhikhik. Biarlah bengkak bibir janji puas.

Ada juga orang ingat aku ni ore Kelate. 'Demo ni ore Kelate ko?'. 'Ehhh dok eh ambo ore KL'. Hokaloh , bakpe plok mu mikir gitu. Jawapannya ialah , memandangkan ayah aku orang Kuantan dan aku dulu dibesarkan dekat Kuantan daripada darjah satu sampai habes form 1. So sedikit sebanyak aku bolehla faham loghat orang orang Panta Timo nim. Plus dulu roomate aku orang Besut , Besut kan sempadan Kelantan. So sedikit sebanyak loghat Kelantan ada dalam cara percakapan dorang. Tu yang sikit sikit aku belajar. Tapi sekarang ni lupo dahla. Tubik tu ja yang ambo ingak. Tapi kalau baca cara dorang berbalas komen dekat FB/Tweet/Insta tu aku still boleh faham. Just nak reply tu memang hancusss. Mau ada kata Kelantan murtad plok nati. Wakakakaka. By the way , adakah lidah ambo rupe gini sebak make budu banyok ?? Budu + cili padi potong + asam limau , perghhh terbaik brooo !!

Tak kurang juga yang ingat aku ni orang Perak , ate kome dah kenape. Harharhar. Loghat Perak ni pula aku kutip masa aku study dekat UiTM Seri Iskandar dulu. 3 tahun lebih duduk bertapa dekat Seri Iskandar tu. Tiap hari teman dengor loghat orang Bota/Parit. Sampai teman pon terikut sekalilah. Dulu masa awal awal sampai UiTM , beli beli barang kadang kadang nak guna coins tau. Pernah masa tu aku beli apa tah , dia kate 'Dua ringgit lima kupang'. Okay jem ! Terus pandang kiri kanan. Kupang ????? Takkan dia nak minta aku bagi kupang pulak kannn. Rupanya kupang tu maksud dia puluh sen. Lima kupang maksudnya limaposen weh. Wakakaka. Malu !! Pernah juga anak ayah angkat aku cakap dengan ktorg 'Nyongket ajelah keje kamu ni yong'. Aku cam yaAllah apa pula nyongket nyongket ni. Yang aku tau jongkang jongkit je weh. Ohhh rupanya nyongket tu maknenya merayau. Mihmihmih. Yong tu pula panggilan untuk anak sulung perempuan.

Korang plak expert dalam loghat mana ? Ke korang pon sama je tibai macam aku. Asal ada bunyi bolehla ye dok ? Asal ado ore pehe apo ambo ghoyak , kiro molek doh dok ? Hahahaha. Dulu sempat juga belajar beberapa terms in Sarawakian language , tapi lupa lagi. Yang ingat satu je , belon tu kapal terbang. Muahahaha. Maaf kalau ada salah kat mana mana. Aku ni budak dah belajar tapi lupa. Mihmihmih.

Thanks for your time , love ya people.


p.s : nak belajar bahasa korea ni , nanti tengok drama takde subtitle pon takpe. hiksss.


xoxo


Bila ada je yang BUSUK HATI , Y_____Y

Assalamualaikum & Hello.

Memandangkan aku ni bukanlah anak dara yang rajin ke dapur apatah lagi untuk hebat bermain dengan segala perkakas dalam dapur tu. So , once aku masak. Aku minta diberi sedikit penghargaan. It's okay kalau taknak bagi penghargaan or pujian sekalipun. Takkanlah nak paksa orang cakap pula 'Wah bagus Nadia ni' , 'Pandai Nadia masak' , 'Sedapnya nampak'. No , aku tak minta pon korang korang semua puji macam tu. But atleast leave a comment yang membangun. Bukan yang buat semangat aku ni merudum jatuh.

Semalam aku buat pudding caramel , aku bangga dengan apa yang aku buat. Sebab pudding caramel aku tu menjadi. So , aku post dekat segenap media sosial. Baik Facebook/Twitter/Instagram just untuk berkongsi kegembiraan aku yang aku berjaya buat apa yang selama ni aku rasa aku tak mampu untuk buat. Salah aku ke ??  


'Benda sng buat pun nk post' itulah komen negatif pertama yang aku dapat masa aku post gambar ni dekat Facebook. Hurm. Mula mula aku cuba elak untuk rasa kurang senang dengan komen macam tu. Tapi bila baca lagi. Eh sakit jugak hati ni. Komen tu pon bukan orang lain , kawan aku juga. Cuma tak rapat je. Hahaha. Kawan pon boleh nak buat kawan jatuh kan ? Manusia. Maaflah bro , aku cuba untuk taknak keji kau dalam bulan puasa ni. Tapi perangai dan ayat kau sangat meminta. Aku nak tanya kaulah eh , aku beli barang barang tu guna duit kau ke ? Duit mak apak kau ke ? Takkan ? So , apa masalah kau nak cakap macam tu ? Oh maybe sebab kau expert buat pudding caramel kan. Almaklum nama facebook pon dah ala ala mat salleh. Puiiii !! Kalau kau rasa susah sangat hati tengok aku post gambar gambar makanan ke apa ke. Kau unfriend je aku , tak pun kau hide je segala mak bapak aktiviti aku kat news feed kau. Takkan itu pon aku nak ajar. Kau mesti lagi expert tang tang tu daripada aku keeeennnnn. ^_^v


Alhamdulillah , walaupun ada yang mengeji/mencaci/mencarut/meminta maki tapi ada juga yang memuji. Terima kasih kepada korang korang yang support aku. Hikssss. Almaklumlah budak baru belajar. Banyak lagi yang kurang. Tapi usaha tangga kejayaan kan. Kalau tak usaha ? Tak usaha tangga ke bazaar Ramadanlah jawab dia. Harharhar. Kaitan sangatttt.

By the way harini balik nak try buat Popia Ketam Cheese Goreng. Aku BW blog Sis Yana. Tengok macam senang dan sedap je. So , apa lagi. Marilah kite cuba !! Yeayyyy. ^_^v


p.s : kalau muka hensem tapi hati macam kurap , baik tak payah bro. :P


xoxo


Nad's Kitchin : Pudding Caramel, ^^

Assalamualaikum & Hello.

Semalam ternampak resipi Pudding Caramel Kak Cha , terus tekak ni meronta ronta menginginkannya. Selalunya setiap kali bulan puasa mesti aku dapat makan pudding caramel ni. Tapi tahun ni aku lupa nak ingatkan ayah untuk belikan 'kuih telur' untuk aku. Ayah panggil pudding caramel ni kuih telur , kalau cakap pudding caramel alamatnya sampai besok pon dia tak beli dan bawa balik rumah sebab dia tak tahu apa rupa. Hihihihi.

So , semalam ajak mama buat pudding caramel favourite aku ni. Favourite tapi tak tahu nak buat. Acane tu yeop ?? :P Tapi selepas blogwalk merata semalam , adalah sikit konfiden dalam diri ni nak cuba buat. Balik kerja terus bersemangat waja singgah JJ beli apa yang patut. Alhamdulillah semua ada. Sampai rumah terus kelentang kelentung kat dapur dengan mama.

Bahan-Bahan

Pudding
5 biji telur
1 tin susu cair
1/2 tin air
Esen Vanilla
Gula (nak letak boleh , taknak letak pon takpe)

Caramel
1 cawan gula
1/2 cawan air (nak letak boleh , taknak letak pon takpe)

Cara- Cara

1. Pukul semua bahan bahan pudding tu , tapi aku prefer guna blender. Senang. Tak lenguh tangan. :P


2. Letakkan gula dalam kuali/periuk dan hanguskan dengan api sederhana.


3. Bila gula dah berwarna keperang perangan , campurkan air dan kacau laju laju untuk elakkan gula menjadi berketul ketul. Next , angkat dan tuangkan dalam loyang/bekas yang nak digunakan.


4. Bila gula dah sejuk , tuangkan pula bahan bahan pudding di atas gula tersebut dan kemudian kukuskan selama 20 hingga 30 minit.


5. Lepas dah siap kukus , bolehla keluarkan daripada pengukus dan sumbat dalam peti ais. Dan hasilnyaaaaaaaa.............


Alhamdulillah , cubaan pertama buat pudding caramel menjadi. Yaiy !! Adik aku siap tepuk tangan okay once pudding tu masuk mulut dia. Siap request buat lagi harini. Hamboiii. Gembira gila bila jadi weh , pula tu semua orang suka and puji. Ayah siap kata nak beli 50 biji telur buat setiap hari. Amboiiii. Pagi tadi sahur pon dorang tibai pudding caramel ni satu bekas. Habes sudah. Nanti nak buat untuk Wan pula. Hihihihi. Agak agak apa pula eh aku nak try masak dan buat lepas ni ?? Selamat mencuba.

Thanks for your time , love ya people.


p.s : balik ni nak buat lagi , makan sejuk sejuk. serius sangat ohsem weh. ^_^v


xoxo


Wednesday, July 24, 2013

Asia Tour 2013 : Malaysia VS Chelsea

Assalamualaikum & Hello.

Hari Ahad lepas , aku berkesempatan ke Stadium Shah Alam untuk tengok match antara Malaysia dan Chelsea. Ni pun sebab adik aku and kezen aku dapat 6 tiket free semua gara gara dorang main game #chelseats dekat FB haritu , kalau tak memang takkan pergilah sebab Wan fans Man U. Luckily Wan pun bukanlah jenis yang die hard fans. Mana mana team pun dia layan. So , merasalah aku untuk tengok match Malaysia VS Chelsea tu. ^_^v

Ktorg gerak daripada rumah aku ke Putrajaya , singgah bazar and beli apa apa yang patut. Then barulah ke Shah Alam. Dalam 6.45 petang tu ktorg dah sampai dekat zon parking kereta dan tunggu adik aku dengan cousin aku sampai. Sesampainya dorang , ktorg setting setting tempat untuk buka puasa. Buka puasa dekat parking area. Seronok kau ye makan beralaskan surat khabar.



Ibu mengandung pun ikut serta. Tak reti penat betul. Hahaha. Lepas berbuka terus masuk dalam stadium. Sebab takut nanti seat yang best best dah takde. Kang memang tak nampak apalah jawabnya. Dahla seat pon belakang goal. Sedih. Y______Y. Lumrahlah tiket free kan kan. Nak demand belilah wooiii.




Masuk masuk je terus dapat bende alah macam tangan kaler biru tu and terus nampak booth booth Chelsea FC Fans Zone. Kemain meriah dengan manusia berjersey biru sambil nyanyi nyanyi lagu Chelsea.



Sebelum cari tempat duduk yang strategik , sempatlah juga ktorg bergambar berlatar belakangkan Stadium Shah Alam. Poyo poyo je kannn. Alaaa ramai lagi orang buat kot , ktorg pun taknaklah lepaskan peluang.




Sebelum game start , sempatlah nak try function camera. Nak setting setting sikit untuk mendapatkan hasil gambar yang berkualiti. Cewahhh ! Padahal guna Tab je pon. Bukan DSLR. Hikhikhik. Tengok maskot Stamford pon ada memeriahkan suasana.

Bila game dah start , aku pon simpanlah camera kononnya nak focus dengan gamelah. Tapi duklah sebok tanya Wan itu ini sampai dia pon naik mengantok dengar soalan soalan aku. Wakakaka. Siap tanya lagi 'Macam mana korang tau eh dekat sana sape player , sini sape player. Bukan boleh nampak muka'. Muahaha. Bila taip balik aku pulak rasa annoyed dengan apa aku tanya. :P


Masa rehat yang pertama tu , aku ingatkan duduk duduk sajelah. Macam match match yang aku pernah pergi sebelum ni. Tapi tiba tiba bola Samsung gergasi tu turun daripada area score board. Errrkk !! Yang penonton lain masing masing sebok melantun lantunkan balik bola tu. Aku pula sebok dengan Tab , snap bola gergasi tu. Jakun much kan ! :D


Dan inilah dia kesudahan game malam tu. Chelsea 4 - Malaysia 1. Satu satunya score Malaysia yang diperoleh di masa tambahan. Yeehhhaaaa ! Ingatkan Malaysia nak bawak balik telur ayam. Rupanya pecah juga telur ayam. Pewwiiittttt. 





Sebelum balik , kasi session bergambar 1 round lagi. Harharhar. Barulah terasa puas bila battery hampir flat gara gara snap gambar banyak banyak. Mihmihmih.


Sempat lagi melepak dekat Makbul TTDI Jaya lepas keluar stadium , padahal masa tu pun dah pukul 12 lebih tengah malam. Tekak terasa haus , perut terasa lapar. Padahal pergi tengok bola je , react dia macam aku yang gigih berlari satu padang perhambat bola kannnn. Over. Tengok tu patung Stamford pun nak makan juga. Mihmihmih. By the way , malam tu dapat landyard dengan patung Stamford tu as a gift. Just isi form dekat Chelsea FC Fans Zone je. Lepas tu dorang akan kasi korang benda benda tu. Best.

Thanks for your time , love ya people.


p.s : balik tengok bola suara terus serak , esok terus tak sehat. MC terus 2 hari. Tahniah.


xoxo
 

Nad's Kitchin : Onde Onde/Buah Melaka

Assalamualaikum & Hello.

Sorry lama tak update blog , aku tak berapa nak sihat sangat 2 3 harini. Tu yang pulun MC sampai 2 hari. Hihi. Harini baru masuk office balik , huhu. Banyak benda aku nak cerita , banyak entry yang nak update. Tapi satu satu dululah eh. ^_^

Seperti yang semua orang sedia maklum , haritu aku pernah update entry pasal onde onde tak jadi aku tu kannnn ? Harharhar. Lawak. Tak pernah dibuat orang buat kuih onde onde guna tepung beras. Wakakaka. So , dengan keazaman yang tinggi hari Sabtu tu aku try lagi dengan Mama. Dengan menggunakan tepung pulut ok. Hihihihi. Dan alhamdulillah berjayaaaa , yeay ! Bila dah jadi , esoknya aku lagilah berkobar kobar semangat nak buat kuih onde onde sebab nak  bagi Wan rasa. Ngeee. So , petang Ahad tu balik daripada Jalan TAR , aku pon seboklah kelentang kelentung dekat dapur sorang sorang. Hasilnyaaaaa , tetap berjaya ! Yeayyyy !! Chaiyalah. Lepas dah siap cepat cepat letak dalam tupperware sebab nak bawa pergi stadium nak tengok Malaysia VS Chelsea. :P

Bahan Bahan
Tepung Pulut
Daun Pandan
Gula Melaka (dipotong kecil/dihiris)
Kelapa Parut (putih sahaja)
Pewarna Hijau
Air
1. Daun pandan yang dicampur air diblend sehingga halus.
2. Sediakan tepung dalam satu bekas dan gunakan air daun pandan untuk membuat adunan.
3. Letakkan sedikit pewarna hijau untuk mengelakkan adunan anda pucat.
4. Jerangkan air di dalam periuk sehingga mendidih.
5. Buat bentuk bulat menggunakan adunan tadi , leperkan di tengah dan letak gula melaka.
6. Bulatkan kembali dan kemudian campakkan dalam periuk yang berisi air mendidih.
7. Kelapa parut dan sedikit garam dicampur untuk mengolekkan onde onde.
8. Tunggu sehingga onde onde timbul dan akhir sekali golekkan bersama kelapa parut. SIAP !!






Ini pula kesan menggunakan sedikit pewarna dalam adunan tepung onde onde aku tu. Kalau tak nanti warna dia pucat sangat. So tambahkanlah seri dengan pewarna hijau sikit. Nak guna merah ke pepel ke kuning ke pelangi ke pon boleh.

Yang penting Wan kata 'sedap , just nice'. Lega sikit jantung bila dengar. Hihihi. Tak tahulah tu betul betul puji ke just nak amek hati. Mihmihmih. Tapi onde onde aku memang kedekut gula since aku adalah sangat tak suka makanan manis manis. Manis sikit ok. Manis sangat NO !! Selamat mencuba !! ^_^

Thanks for your time , love ya people.


p.s : terasa nak try buat pudding caramel pulak lepas tengok entry Kak Cha. ^_^v


xoxo


Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah