Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Thursday, January 30, 2014

Apa itu Nuffnang ?

Assalamualaikum & Hello.

Una ! Entry ni khas untuk kau. Hahaha. Harap harap dapat membantu. Kalau tak dapat membantu pun kau redho jelah ye. Aku ni pun ingat ingat lupa camne tah aku register Nuffnang ni dulu. Hahahaha.

First off all , pergi bukak website Nuffnang.


Kau akan nampak ni once kau dah tekan link yang aku kasi tu. LOG IN hanya untuk orang yang dah ada account Nuffnang , macam aku. Kalau takde ? Nampak tu - Join Nuffnang. Ko isilah segala isi alam yang dia minta dekat dalam tu.


Bila dah siap register , log in la. Sebab kau dah dikira ada account dengan Nuffnang. Check email semua takut kalau nak kena verify email address ke apa ke. Aku serious tak ingat sangat. Mihmihmih.


Pergi dekat Blog Manager tu , ko tekan Manage Blogs. Kau masukkanlah nama blog kau , blog url dan segala. Okay ? Dah boleh proceed belum ? Next , kau tengok kotak yang aku highlightkan sebelah kanan tu. Tekan je antara Large Rec , Leaderboard or Skycrapper tu untuk ke next stage.


Haaa kau akan nampak ada 3 ad types. Ada Leaderboard , ada Skycrapper & Large Rectangle. Nampak tak bulat dekat bawah 3 ad types tu ? Kau tekan untuk dapatkan code dia. Code ni untuk kau tampal as HTML dekat blog kau. Once kau dah settle letak code dekat blog , ia akan berubah jadi iklan. Bila orang datang blog kau , orang click iklan dekat blog kau then kau dapat duit. Ada faham ?

Next , get ready nak tampal code yang kau copy tu masuk ke dalam blog pula eh. Tapi untuk placement ads ni aku tak buat tutorial la eh sebab Nuffnang sendiri dah buat tutorial. Kau just follow step by step. InshaAllah berjaya. Nah klik sini - Placement Nuffnang Ads.

Bila dah settle semua , kau pergilah tengok dekat blog kau. Dekat mana yang kau placekan ads tu , dekat situlah dia muncul. Refer blog aku. Aku letak satu dekat atas header , satu belah kiri and satu lagi dekat bawah post. Total ada 3 ads. Ngam !! All the best. Nanti aku datang click iklan kau yeeee. ^^

Bila dah ada account kira dah settle ke ? Mestilah dah settle. Tapi mesti ada yang nak tau. CPC tu apa , CPUV tu apa. Macam aku , setiap kali Nuffnang kasi CPUV mesti orang yang tahu CPUV tu apa akan tertanya tanya 'Menatang apa pula ni ?'. Hahahahaha.


Ye aku tahu , ayat dekat Nuffnang ni kalau kau ulang baca lapanploh kali pun belum tentu faham kan ? Kahkahkah. So , meh sini aku mudahkan. Ni based on apa yang aku faham eh , kalau salah. Maaf !!

CPC - Setiap blog akan diberi CPC campaign once dah register as Nuffnangers. Tapi bezanya CPC dengan CPUV. CPC ni blogger yang datang visit blog kau yang akan click. Daripada setiap click tula kau akan dapat duit. Kalau ada yang datang tapi tak click ads tu. Kau tak dapat apa apalah. 

CPUV - Berbeza dengan CPC. CPUV ni ads yang advertiser bagi dekat kau. Tak payah nak click click macam CPC tu. Cukup sekadar ada blogger datang blog kau time advertisement tu tengah jalan. Daripada situ kau dapat duit. Dan nak dapatkan CPUV ni pun ada criteria dia. Refer gambar atas tu ye. Hahahaha

Thanks for your time , love ya people.


p.s : harap cerahla explaination tak berapa nak explain ni. kkekekeke.


xoxo


34 comments:

  1. cerah sangat dah explain nye tu. hihi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha cerah eh. Takut juga mendung berarak ke. Naye. :P

      Delete
  2. Bagus ni, boleh buat rujukan pada mereka2 yang baru nak register nuff . Bagus atas tuto ini =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Kiera. Hiksss. Itulah harap harap dapatlah membantu. :)

      Delete
  3. Ok dah lah explanation nya hikhik :D
    mcm biasa, kak nadia lawok :P hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha. Okay ke dik ? Muahaha.
      Lawok lawok , bakpe plok doh kate kok mu ni lawok dik weh. :D

      Delete
  4. Replies
    1. Bagus anak murid ni , faham yeee. Bagusss. :P

      Delete
  5. hahahah kuajakkk perli aku eh? ok terima kasih kakak sayang.. doa2 aku ngandung ok.. wahhh lari tajuk tetibe.. hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin amin amin ! InshaAllah kakak ada rezeki kau. Tak sabar nak ada anak buah codol. Hahaha. Jaga makan jaga kesihatan tu. Ada faham kakak ! Btw , welcome. :D

      Delete
  6. Cmne kita nk ltak 3 ads kat blog kta ye? Or first reg mmg nuffnang bgi 1 iklan je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nuffnang akan kasi tiga tiga coding untuk ads tu , just copy and paste je dekat blog. :)

      Delete
  7. Dah Buat Nuffnang, pastu nak buat apa ? kenapa total duit RM0.00.
    Tak Fahamlah Nuffnang ni apa ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pastu kene rajin update blog - naikkan pageview - naikkan trafik blog untuk bagi Nuffnang nampak kewujudan blog anda untuk membolehkan anda mendapat earnings. Takde apa yang datang bergolek dalam dunia ni. Usaha. InshaAllah RM 0.00 tu bertambah. :)

      Delete
  8. nice blog, bisa di coba ini untuk pasif income... salam kenalan yuli

    ReplyDelete
  9. salam sahabat... saya dah register tapi masa nk copy html ad type pada blog tu tak faham/tak pandai macamna cara..
    mohon pencerahan..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Lepas copy code iklan tu , bukak dashboard and tekan layout. Lepas tu pilih Add a Gadget. Cari gadget yang tulis HTML/Javascript. Pastekan code yang dah copy tadi tu. Then save. :)

      Delete
  10. kalu x copy code html 3 jenis ad type tu blehke? adakah duit x akan masuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nuffnang ialah satu company pengiklanan dan kalau tak mempamerkan iklan seperti yang disuruh macam mana duit nak masuk. :)

      Delete
  11. traffic blog tu ape eh.. bagi jelas ckit bleh? tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trafik blog ni kiranya berapa ramai yang datang baca blog. ^_^

      Delete
  12. salam.search pasal nuffnang ads tadi sebab ternampak kat satu blog ni..nak tahu gak ape bende nye..terjumpe entry ni..boleh cuba buat ni..hihi..tq ya!

    ReplyDelete
  13. terhegeh hegeh nak faham part nk masuk code-ing tu ha. adoiii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga berjaya dan bergelar Nuffnangers. ^_^

      Delete
  14. Thanks for the info..sangat membantu terutama bloger baru macam saya..

    ReplyDelete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah