Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Saturday, March 22, 2014

Institut Perubatan Respiratori Hospital Kuala Lumpur

Assalamualaikum & Hello.

This is the reason why kenapa aku tak update blog on Tuesday & Wednesday. Aku on leave. Teman ayah dekat IPR buat first chemo. Aku ni tak tahula spesies loser ke apa , aku ingatkan chemo ni macam fisioterapi. Kekekekeke. Duklah aku bayangkan ayah kene berlatih jalan bagai bagai. Lol ! Rupanyaaaaa. Masukkan ubat chemo je. Tssssk. 

For the first time , chemo dia hanya ambil masa 2 jam je. For next one will be 12 hours. Mengikut yang doctor cakap dekat mama -- mama cakap dekat aku. Miahahaha. Next will be 8 days lepas daripada yang first (Selasa/Rabu next week). 



Tercongok dekat hospital adalah benda yang sangat tak fun. Aku ni pula memang spesies tak suka masuk hospital. Walaupun tak bau ubat -- tetap aku cakap ada bau ubat. Miahahaha. Padahal sebenarnya aku takut tengok pesakit pesakit kat situ. Yelah , kita sihat walafiat. Dorang pula terbaring sebab sakit. Macam tak fair. So , aku tak suka. Boleh ?

Hari first aku berkampung dekat IPR tu dengan Mama & Wan. Ayah pun masa tu belum dimasukkan air or ubat lagi. Kira macam short escape pula dah , baring baring relek relek makan buah atas katil sambil baring. Boleh ? Dah tersedak baru reti makan sambil duduk. Ayah oooo ayah. ^^

Second day , aku datang dengan mama je -- Wan kerja. Second day baru nurse tu masukkan ubat chemo dan masa nurse masukkan ubat chemo tu keluarga tak dibenarkan dekat dengan pesakit sebab ubat chemo tu ada bahan radioaktif. Tapi kalau nak dekat tu -- atas risiko diri sendirilah ye. But kalau ibu mengandung memang dorang tegah terus. Takde kasi chance kasi chance dah. Huhuhu. Maka dengan itu , aku dengan mama pergi pusing pusing dekat area Restoran Haslam -- cari cari buah , roti. Aku beli buku Sudoku -- sebab da boring tahap gila dah dekat situ. 


A little knowledge yang aku dapat masa second day tu. Process chemotherapy itself. Mula mula , nurse akan masukkan air + ubat tahan muntah -- lepas tu ubat chemo -- masukkan air balik -- ubat chemo lagi -- masukkan air and done for the day. Boleh balik dah lepas tu. 

Kesan chemo ? Bila ayah discharge keesokan harinya , memang nampak dia okay. Berselera makan semualah. Siap boleh buat peace lagi. Mampu ? Kekekeke. Tapi the next day (Jumaat) -- dia dah mula sakit sakit badan , gatal gatal , muntah muntah and tak selera nak makan. Huhuhu. 

Jenuhlah aku dengan mama paksa suruh minum air. Dia boleh jawab :

'Eh dah minumlah tadi , nak minum bape banyak lagi'. 

Hurh. Nak marah ayah. Tapi degil , hish. Lepas tu sebok cakap :

'Gatallah , luka doh ayah garu garu'.

Bila kita kata jangan garu -- letak minyak angin , dia kata :

'Huh , mu dok rase. Mu dok tahu. Gatal. Aduh aduh aduh'. 

Nak cakap apa lagi ? Cakap banyak kang gadoh. Gggrrrr. So tolonglah dia garu garu sikit. Tu pun kena marah lagi. Gggrrrrr. Serba tak kenalah , tapi layankan jelah. Sebab ramai orang kata kalau lepas chemo ni pesakit tu akan jadi much more sensitive. Yelah dorang tengah sakit kan. Kita yang tak rasa ni manalah nak tahu. So , ikutkan jelah labu. 

Get well soon ayah. Akak sayang ayah ! ^^

Thanks for your time , love ya people.


p.s : to those yang mendoakan ayah aku cepat sembuh , thanks a lot. Muah muah ! ^^


xoxo


13 comments:

  1. Assalamualaikum nad.. semoga ayah awak cepat sembuh ya. sheila pun tak suka masuk hospital.. bau ubat tu kuat sangat... selamat pagi, singgah sambil menabung sini ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam Sheila. Amin , inshaAllah doakan ye dia sembuh. Tak suka tengok dia sakit sakit gitu. Y_Y
      Alhamdulillah , thanks tau tolong klik klik. Kita ni BW pun tak berapa nak dan. Hukhukhuk.

      Delete
  2. Hihihi betul lah tu. Sensitip lah orang hospital ni hehe.
    Get well soon ayahhhh :D <3 Heheheheheheeh. Wishing you the besttttttttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaaannn ! Sensitif sangat. Huhu. Thank you Qila , doakan ayah akak sihat. Hiksss. Muah muah sikit. <33333

      Delete
  3. layann je lah kerenah ayah tu kann .. hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha itulah dia , ikutkan jela. Tak ikut kang merajuk pula. 1 hal lagi nak pujuk. :D

      Delete
  4. May Allah bless! get well soon ayah! :)

    ReplyDelete
  5. my special friend pun first time chemo haritu, dia mengadu sakit sangat, tapi kita yang kat sini pun rasa jugak..tak boleh nak jenguk dia sebab jauh. risau jangan citer..berganda2.. memang orang yang buat kemo nie..efeect daripada tu akan rasa letih, tak selesa, tak larat..muntah2..memang kesian la..plus, dia tu memang takde family.mengharap kawan2 yang dok tengok2kan kat hospital. Saya percaya, dengan izin Allah, pesakit kanser nie boleh sembuh..diorang kena kuat dan positif. :) InsyaAllah..semoga ayah awak cepat sembuh..perbanyakkan doa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Biela. Itulah , inshaAllah. Kita cuba yang terbaik dah kan. :)

      Delete
  6. salam.tq for the sharing.abah saya pun menghidap kanser usus tapi belum buat kimo lagi.x tahu nak expect apa so pas baca blog awk baru faham sikit.harap-harap lepas ni boleh share any info.saya dengar betik pun baik utk pesakit kanser

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam awak. Aah betik elok. Banyak sebenarnya buah yang elok. Jangan bagi makan daging je. Gula pun sama. Kalau nak gula guna gula kiub. Kalau nak garam pun guna garam laut. Nanti share entry lagi. Diharap awak bersabar , kuatkan semangat ye. :)

      Delete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah