Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Friday, April 25, 2014

Fruits , Veggies , Spices & Green Tea for Cancer

Assalamualaikum & Hello.

Macam dah lama aku tak share info cancer dengan korang. Memandangkan harini aku pun takde idea nak cerita apa , so here we go. Tambah knowledge sikit eh , asyik entry merepek je pun tak boleh juga. Muahahaha.

Anti Cancer Superfruits


Ada satu lagi buah takde dalam gambar -- BETIK. Yes , currently dekat rumah aku tu betik memang sentiasa ada. Sebab apa betik ? 

1. Murah
2. Senang dapat
3. Bagus untuk sembelit 

Orang yang dah buat chemo ni selalunya memang susah nak membuang. So , kenalah cari solution untuk bolehkan dorang membuang. Huhuhu. 

Cancer Fighting Spices


Nothing much to explain. Sebab aku bukan pandai masak. Nak cerita pasal rempah ratus ni seriously I'm not into it. Tapi ini adalah antara rempah ratus yang good untuk fight cancer. Kayu manis , halia --- errkk ! Memang paling aku tak sukalah tu. Muahahaha. Yang tang pepper tu je aku suka. Lalalalala. Garlic , aku telan yang kapsul je tu pun main skip skip. Ayah yelah suka makan bawang putih dengan halia , kalau aku masak sayur mesti dia nak aku extrakan bawang putih dengan halia. Baguslah tu ayah ! Good for your health. ^^

Cancer Prevention Veggies


Dalam gambar ni memang kata for breast cancer prevention , tapi bukan ke semua cancer ni sama je ? Tehee ! So , kita apply je ye. Tak salah pun makan sayur , kulit pun boleh cantik apa. Tralalalaa. Sekarang favourite ayah -- Brokoli. Asyik asyik beli brokoli dan naseb baik ktorg satu rumah memang suka makan brokoli. Cuba kalau sawi , kelat kelat muka aku adik beradik nak telan. Kekekeke. Haritu kawan office mama (Chinese) cakap -- ayah dia pun ada cancer and dorang try daun keledek. Katanya ayah dia sihat lepas tu. So , maybe kita boleh try juga ? Ritu ada sekali mama masak -- manis sayur tu. 

Green Tea


Siapa dekat sini tak suka minum green tea/teh hijau takleh kawan dengan aku. Hahahahaha. Aku sangat suka green tea and chinese tea. Tehee! And now , no more lipton/boh teh dekat rumah untuk ayah minum. Aku just bagi ayah minum green tea/teh daun durian belanda sahaja. But sometimes , kalau dia nak Horlicks tu kasi jela -- Milo is a no no no. Doctor dah pesan , so tak boleh Milo Milo biar aku je yang telan Milo tu. Muahahaha.

sumber : Google

Oh ! One more thing , sekarang ni mama masak pun dah tak pakai garam halus/garam kasar yang biasa biasa tu dah. Since ayah kena cancer , mama gunakan garam laut yang macam dalam gambar dekat atas tu. Dekat supermarket ada jual , kalau cari dekat kedai runcit ah seng bawah rumah tu takdelah ye. Giant/Cold Storage dan sebagainya should have.

sumber : Google

Kalau tadi garam -- guna garam laut. Kalau gula pun ktorg satu rumah terpaksa tukar. Or lagi senang dalam bahasa mudah dia , ayah tak payah makan gula. Hahahaha. Sebab gula ni salah satu yang orang cancer kena pantang. Kalau nak guna gula pun -- sikit je. Tak boleh amek berlebih lebihan , nak bagi sesedap rasa tu memang tak dapatlah jep. Banyak je gula kiub dekat pasaran ni , rembat je mana mana. Sama je. Janji bukan pakai gula kasor tu. Ada paham ! Hiksss.

Thanks for your time , love ya people.


p.s : perhaps this entry helps !


xoxo


8 comments:

  1. Assalamualaikum nad, banyak pemakanan yang nak kena pantang kan.. sheila suka makan sayur tapi malas nak masak sayur. hahahaha. semoga ayahanda awak sihat in shaa Allah. singgah menabung huawei...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam Sheila. Eh ! Lain plak kite , kita suke masak sayur je. Lain semua tak suke. Hahahahaha. Amin amin. InshaAllah. Thank you so much Sheila. ^^

      Delete
  2. good info sharing :) yang penting amalkan pemakanan sihat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Fae , sementara sihat ni. Jagalah makan ye. :)

      Delete
  3. Sila makan sayur banyak2 especially sayur warna ijau..hehe
    Kita pun suka brokoli..sampai nenek kita cakap asyik beli brokoli je sayur lain dh xde ker..ahaha..
    Green tea pun sedap xdela pahit sgt mcm teh lipton xdak gula tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa kita suka brokoli ! Ratah pun sodapppp. Kangkung best tapi ayah kata angin. Hukhukhuk.
      Kaaann ! Green tea tu lagi sedap daripada lipton yang takde gula and termendap dalam teko. PAHIT !

      Delete
  4. nsb baik byk buah yg tergolong fav fruit.
    kalau x , kiriim salam nk mkn buah.
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha kan ! Sama denganlah kita. Sep sikit. :D

      Delete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah