Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Monday, June 16, 2014

NadiaWanWeddingPreparation : Prosedur borang perkahwinan Kuala Lumpur (Part 1)

Assalamualaikum & Hello.

Benda yang terpenting sekali semestinya dokumen dokumen nikah. Seriously part ni yang aku teramat sangat risau. Yelah takut leceh -- renyah -- banyak benda nak kena buat. Almaklumlah baru first time kahwin , mana nak biasa dengan semua dokumen dokumen tu.

Untuk dapatkan borang perkahwinan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur : Download Borang Perkahwinan


Print semua yang korang download tu walaupun ada a few borang yang tak digunakan tapi apa salahnya sediakan payung sebelum hujan. Tak gitu ? Hikssss. Ini soal nikah bhai , jangan buat main. :P

Dah selesai print semua borang borang tu , apa lagi -- isilah selengkap lengkapnya. Masa isi borang ni pun aku dah pening pening lalat. Tak tahu mana yang nak kena isi depan pendaftar , mana yang boleh isi sendiri dekat rumah. Pfttt. 

** Sila buat Ujian Saringan HIV terlebih dahulu **

Borang yang telah lengkap diisi hendaklah dikepilkan bersama dengan dokumen lain yang diperlukan (sila rujuk senarai semak) dan kemudiannya di bawa ke Penolong Pendaftar Perkahwinan (PPN) untuk mendapatkan pengesahan -- sign dan cop. Penting ni !!

** Bagi pihak perempuan hendaklah kepilkan bersama borang 1 pihak lelaki ** 

Selesai mendapat pengesahan daripada PPN , bolehla ke JAWI untuk mendapatkan borang kebenaran kahwin seawal awalnya dalam tempoh 90 hari atau selewat lewatnya 7 hari sebelum tarikh akad nikah. Once dah berjaya dapatkan borang kebenaran kahwin dekat JAWI tu -- bolehlah kahwin. Ekekekeke! ^^ 

Macam aku - special kes. Hahahahaha. Aku ni gemuruh dia lain sikit , gemuruh ke gelojoh pun tak tahulah. Wakakaka. Aku preparekan semua dokumen aku lepas tu laju laju pergi jumpa PPN untuk dapatkan sign & cop tanpa tunggu borang Wan. Dan naseb aku baik sebab PPN tu nak sign & cop borang aku. Kahkahkah. Memang seriously dipermudahkan sangat. Now borang aku dah settle , tunggu Wan dan borang borangnya pula. ^^


Thanks for your time , love ya people.


p.s : next , tunggu Wan completekan form dia and submit dekat JAWI. ^^


xoxo


28 comments:

  1. wahhhh...selamat kak nurie..semoga dipermudahkan segala urusan..terasa xsabar nk tawen jugak..hikhikhik.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiinn , amiinn. InshaAllah Niesa. Amboiii ! Haip haip , kang akak panggil geng kanggg. :P

      Delete
  2. hehe...semoga dipermudahkan urusan nadia-wan. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiin , amiinn. Terima kasih banyak Sal. :)

      Delete
  3. u turn dear.... hehehehe.. gud luck ye... :)

    ReplyDelete
  4. eh, rumi ke? kat terengganu still use jawi. huhu. semoga dipermudahkan segala urusan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah kat sini Rumi lagi , takde pula yang jawi. Huhu. Amiinn , amiinn. Thank you asma. :)

      Delete
  5. Wah semangat nak kahwin tu..Nasib baik PPN tu baik tak mintak borang lelaki..
    walaupun dah lari step..Asalkan settle ok je..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wakakaka semangat ke gelojoh ni ? Lol ! Itulah naseb baik PPN tu baik. Kasi settle je senang. Kalau tak selagi tu hati tak senang. Sobsss. T_T.

      Delete
  6. Iday belum start lagi. padahal kawen bulan 9 ni. ayoooook. Borang tu memang untuk Wilayah persekutuan je er? Huhu. Cuak pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayokkk !! Hahaha. Aah ni untuk persekutuan je , yang lain kita tak sure.

      Delete
  7. renyahnyaa.. banyak nau borang. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa kan ! Lepas tu macam tak tau mana nak mula lagi , stress je. T_T.

      Delete
  8. perempuan kalau bab2 borang nie memang detail..hehehe..semoga dipermudahkan segala urusan Nurie.. :D

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa yelah tu kan , kalau dapat kat lelaki. Selagi belum last minute , selagi tulah tak buat. Hihihi. Amiinn , amiinn. Thanks Lan. ^^

      Delete
  9. semoga dipermudahkan segala urusan..Nak kad nanti..hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiinn , amiinn. InshaAllah dik. Akak bagi kalau tak datang , akak kerat azwar ! :P

      Delete
  10. Weeeeee~~~ mesti tak sabaq gila kan? Aku..eih seronok la tengok orang nak kawen ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sabar ? Takut adalah. Hahaha. Amboiii kau pula yang kemain teruja tauuuu. :D

      Delete
  11. semoga tuhan selalu mendoakan sampai acara anda selesei amin

    ReplyDelete
  12. hmhm detail sekali dlam pengerjaan borang perkawinannya. semoga lancar ya kawan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiinn. Terima kasih banyak ya sahabat. :)

      Delete
  13. hahaha....nmpk sgt gelojoh xsbr nk kawen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wakakakakaak ! Alaaaa nampak sangat ke. Upssss. Miahahaha. :P

      Delete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah