Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Thursday, June 12, 2014

Seharian bersama raksasa biru comel - Mamee Monster , tehee !!

| Sponsored Post |

Assalamualaikum & Hello.

Amaran : Entry ini sangat panjang dan penuh dengan gambar , mohon bertenang. Mihmihmih.

Siapa dekat sini yang suka makan jajan Mamee Monster tu ? Mestilah semorang suka kan , tipulah kalau tak suka. Makan mamee sambil layan movie lepas tu lekat celah celah gigi , ohsem ape. Teheee! Macam gini , Sabtu lepas aku dengan blogger blogger lain telah berkesempatan untuk pergi lawatan ke kilang Mamee dekat Melaka nu ha setelah dijemput oleh Nuffnang tersayang. Thank you Nuffnang. Ngeee! ^_^


Muka masing masing muka teruja nak naik bas pergi kilang Mamee dekat Melaka. Kekekeke. Semua sampai awal pagi sebab kononnya bas nak gerak tepat pukul 9 pagi tapi memandangkan ramai yang sesat barat gara gara google maps salah tunjuk direction ke kilang Mamee dekat Subang tu akhirnya pukul 9 lebih baru gerak ke Melaka. Tsssk. Dan dengan jem yang tak semena dekat exit Nilai tu , maka sampailah kami semua dekat kilang Mamee Melaka tu pukul 11 lebih. Pffftt. T_T.


Masing masing turun bas memang muka baru bangun tido , baik punya tido almaklumlah bas ada langsir. Ekekeke! Turun turun je terus snap group photo and terus masuk dalam kilang. Diberi sedikit briefing dan kemudian sesi pertunjukan Mi Tarik.


Hebat tak hebat tak ? Selama ni duk nampak iklan pasal teknologi Mi Tarik kan. Kali ni dapat tengok macam mana Chef tarik mi tu betul betul. Power power. Masa ni semorang serbu nak pergi amek gambar , aku dengan Namee duduk dekat kerusi je. Malas teruk. Ke ngantok ? Beheee!




Oh yang lead ktorg tengok kilang tu Mr Han namanya kalau tak silap aku. Dua gambar dekat atas tu gambar mesin tengah process Mamee Chef yang dalam cup tu. Gambar bawah tu pula gambar tengah process Mamee Monster yang jajan tu. Best weh tengok Mamee tu bergerak laju laju pergi tempat packaging. Best best. Kilang Mamee ni pun bersih. 


Lepas habes tawaf kilang , snap sana snap sini. Ktorg pun turun untuk lunch - Nasi Ayam Kepal yang memang famous dekat Melaka.. Sedap !! Kalau korang nak makan Nasi Ayam Kepal ni bolehlah pergi Mamee Jonker House , Jonker Walk. Sebab ktorg punya lunch semua diimport daripada Mamee Jonker House. Cake dia pun sedapppppp. Dorang kata Green Tea Cake dia sedap , menyesal tak rasa. T_T.





Selesai lunch , ktorg masing masing amek goodies yang telah disediakan mengikut nama dan group masing masing. Lepas dah amek goodies , sempat lagi nak selfie selfie. Hahahaha. Even Gaff da suruh naik bas pun , masih lagi nak selfie. Bloggerlah namanyaaaaaa. :P 



Masa dalam bas masing masing pulun update instagram dengan #MameeChefDay. Sebab kata Nuffnang , siapa yang upload gambar paling creative akan dapat hadiah at the end of the trip. Apa lagi berpusu pusulah yang upload. Aku pun tak ketinggalan , walaupun battery asyik bergantung hidup dengan powerbank. Ekekekeke. ^^



Sampai sampai je dekat Mamee Jonker House tu kami diberi sedikit taklimat oleh F&B Manager mereka - Steven. Steven siap sound lagi weh sebab ktorg semua duk sibuk tangkap gambar and tak dengar apa yang dia cakap. Wakakakaa. Dah namanya blogger , Sam kata kena snap gambar banyak banyak. Tak cakap pula kena dengar cakap Steven ni. Beheee! Joking. :P





Selesai je F&B Manager tu bagi taklimat , masing masing sibuklah kehulur kehilir tangkap gambar. Sementara group pertama naik atas untuk aktiviti yang disediakan , ktorg pun terus meneruslah tangkap gambar sampai kesudahan dia duduk saje saje dan bergossip. Teheee !!



Dekat Mamee Jonker House ni ada satu corner yang meletakkan model process penghasilan Mamee. Daripada step pertama sampailah step yang terakhir. Ada 9 step kesemuanya.
  1. Mixing
  2. Rolling
  3. Slitting
  4. Steaming
  5. Cutting
  6. Seasoning Shower
  7. Frying
  8. Cooling
  9. Packaging



Kemudian ktorg (group kedua) pula dibawa naik ke atas untuk buat aktiviti yang group pertama buat. Mula mula ktorg semua dibawa ke Monster Kitchen. Siapa siapa yang berminat nak hasilkan Mee mereka sendiri , bolehlah cuba buat dekat Monster Kitchen ni. Tapi kena reserve dulu ye takut takut full house dan minimum 6 orang diperlukan (kalau tak silap) untuk aktiviti ini. Tapi ktorg tak sempat pun nak buat Mee sebab masa tak cukup. Sobs.



Next , ktorg dibawa ke aktiviti buat Mamee Cup sendiri. Woahh ! Teruja okeh. Hahaha. Katanya kena deco ikut kreativiti masing masing. Pergh , pergh , pergh !! Memang tak kreatif langsunglah ceritanyaaaaa. Dah macam budak budak tadika dah masing masing , beriya iya mewarna. Kekeke. By the way , thanks to Namee sebab tolong amekkan gambar kita. Muah muah sikit. :D



Lepas dah siap warnakan cup Mamee Chef masing masing tu ktorg dikehendaki bagi cup tersebut kepada staff Mamee Jonker House untuk isikan Mi , Inti inti dan juga perencah. Kemudian cup tersebut ditutup dan dibalut ! Yeay !! Jadilah satu cup Mamee hasil kreativiti tersendiri. Teheeee. Sayang nak makan sebab rasa macam cantikkkkk sangat. Pffttt. 




Dan di setiap kesempatan masa yang ada , hendaklah selfie di merata rata kawasan. Baik di dalam Mamee Jonker House mahupun di luar. Kekekeke. Aku pun sampai sempatlah melilau ke kedai kedai dekat Jonker Walk tu sementara menunggu group group lain settlekan aktiviti mereka. 

Settle je semua aktiviti dekat Mamee Jonker House , terus disambung pula dengan sesi pengumuman siapa yang menjadi pemenang untuk gambar paling kreatif (rujuk atas -- #MameeChefDay). Setiap pemenang akan membawa pulang hamper yang penuh dengan Mamee Chef. 


Dan aku adalah salah seorang daripada pemenang tersebut. Teheeee! Tanjat gegirl okay. Entah gambar mana tah yang kreatif sangat tu. Mesti gambar kena peluk dengan raksasa biru comel tu. By the way tahniah juga untuk kesemua pemenang pemenang yang lain. ^^


And this is our goodies from Mamee Chef. Siap ada chopstick lagi tau. Malam tu makan Mamee siap pakai chopstick , kurlasssss kau jah. Barulah feeling feeling Korea. Beheeeee! Balik balik rumah adik aku tanya :

Adik : Ni Mamee banyak banyak nak buat apa ? Kau nak buka kedai ke bawah blok ?
Aku : =_="


Last but not least , group photo !! Jyeah !! Siapa nampak aku dia hebat. Hahahaha. I really have a good time dengan event Mamee Factory Visit ni. Dapat jumpa banyak kawan kawan baru. Dapat bawa balik banyak stok Mamee. Kekekee. Akhirnyaaaaa , tamat pun entry ini setelah lima enam kali duduk dalam draft. 


Thanks for your time , love ya people.


p.s : semua gambar terpaksa di collagekan demi mengelakkan entry semakin panjang.


xoxo


52 comments:

  1. salam kenal dari Ros .. singgah sini dan follow :)

    ReplyDelete
  2. ohh ini memang super dupper awesome. syokk betul ^__^ '
    btw, comel sangat gambar dengan raksasa biru tu. hahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best walaupun pengakhiran semua tunggang langgang tido dalam bas. :P
      Ehhhh ehhh comel ke. :D

      Delete
  3. Fuhhh lega abeh pon bacaaaa...

    Tarik nafas hembus nafas baca.. ekekekeke :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha ! Kan !! Panjang gila , kita yang menaip pun makan hari. T_T.

      Delete
  4. ok dah habis baca dan scroll semua gambar...ekekekeke... pheww.... #bloggerretis to be in #bloggergilahashtag group lagi sorang...ekekekeke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekekekeke ! Tak boleh kak , #AJbloggerretis tetap dihati. Wakakaka. :P

      Delete
    2. AJ - #BloggeRetis
      Nurie - #BloggerPemes
      Kak Farah - #BloggerDiva
      Azlan- #BloggerTempelan

      hahahahaha...

      Delete
    3. Hahahahaha kemain banyak laaaa hashtag !

      Delete
  5. Waaa bestnye!!!..
    Dapat jumpe namee tu..nak jugak jupe namee..Waaa Stress..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam banyak banyak bende jumpa namee juga yang dia nampak. Kekeke. Namee tu best ! Comel comel je. :D

      Delete
  6. Amboiii seronok raksasa biru tu pelok you! ekekekeke neway, I can spot myself in the last picture. heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha seronoklah , sosak napas den. Ekekeke! Yang mane satu tu. :D

      Delete
  7. Bak la satu mamee ha! Haha.

    -Dakpink-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kita suapkan dalam mimpi eh. Ekekekee. :P

      Delete
  8. untung la...dye blogger femes..muahahaha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wakakakaa! Tak sefemes yang berfood testing tu. behee! ^^

      Delete
  9. wahh bestnyer ! rugi rase xpegi ritu..kalo x bole jmpe nad..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tula , Fadh la ni. Tetibaaa. :P

      Delete
  10. untung la blogger femessss nuff sayang hekhek... ehhhhhh

    ReplyDelete
  11. waa...bestnya!!huhu..klu sy mst smpn mee yg sndiri buat tu.hehe.xnk mkn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kan kan ! Memang tak makan la. Sayang. :D

      Delete
  12. Alhamdulillah....
    rezki ni..
    bbeshhyer...makan pon sodap je kan...
    =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Hihihi. Aah best and makanan sedap. :D

      Delete
  13. oitt...entry sume lebih kurg je...hahah..nk edit blk da xbole.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha kan ! Maaplah ye , memang sepesen weh. Taklehla berangan nak menang best post. :P

      Delete
  14. Salam Kenal.. saya pun join jugak lawatan ni.. tapi ramai sgt x sempat nak tegur semua blogger kat sana.. best la cara awak tulis.. saya tulis simple jer.. kalau sudi jemputla singgah blog saya.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal juga Eyza. Tula ramai sangat , lepas tu pecah by group. Lagilah susah nak beramah mesra. Huhu. Kita tulis biasa biasa je la. InshaAllah kejap lagi kita datang singgah. :)

      Delete
  15. y bukan raksasa pon cumil2 ha.. :D Untun r dapat jemputan.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha nak ngorat yang mane satu ? Kekeke. Nanti boleh tolong ejaskan. Rezeki. :P

      Delete
  16. Semangat edit gambar..hahaah.. xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jenuh oiii ! Berhari hari baru settle satu entry. T_T.

      Delete
  17. mmg beruntung ni dpat masuk kilang mamee..
    bersih betul production diorg..
    mmg high standard nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul , memang bersih. Ada sijil halal. Takdela was was , lepas ni bawak bekal jajan mamee jela. :D

      Delete
  18. untunglah dpt byk mamee.okbai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untungggg Niesa. Nak ke ? Memang taklah. Akak kedekut. :P

      Delete
  19. Hahhahaha sebaik ada gak gambar Nad :') Thank you ah kak Nurie. Eh eh green tea cake tu memang sedap ah! <33

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha kalau takde gambar Nad nape ? Nak merajuk ar tu. Tak malu ! Hahahaha. Yeke ? Deymlah. Akak makan yang cekelat je. T_T.

      Delete
  20. rasa rugi sungguh tak pergi event nie aritu...ramai pulak tu perempuan...hahahaha

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi ceritanya Nuff nak pakai blogger perempuan je. Sedih.

      Delete
    2. cehhh...sexist betul nuff nie..hahaha

      Delete
    3. Hahahaha Sam takut takleh cari makan nanti kalau ajak Lan. :P

      Delete
  21. Pos sket mamee kat akakk..xmoh mkn sorg nti skit prut....kuar bnyi breep breep..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaa tak baik tau breep breep. Hahahaha. Nak satu eh ? Kite post dalam tido eh. :P

      Delete
  22. Selamat mendarat disini. hehehe...
    Nice knowing you my "nadia" jr. hihi Thanks for having me around the click and made me felt superyoung dat day! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi Nadia jr eh kak. Amboii , akak memang nampak muda pun lah. Tak tahu pun anak dah 3 at first. T_T.

      Delete
  23. Replies
    1. Haritu je yang boleh , hari lain tak taulah pula. Hehe

      Delete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah