Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Wednesday, July 9, 2014

Nad's Kitchin : Sambal Tomato

Assalamualaikum & Hello.

Cerita dia hari Isnin lepas -- tekak ni terasa macam nak makan sambal tomato ayam penyet. Melampau gila tahu tekak aku di bulan bulan Ramadhan ni. Hish. Maka dengan itu , gigihlah aku google resepi sambal tomato ayam penyet. Hahahaha.

Balik balik kerja dengan penuh semangat di dada , aku singgah kedai beli tomato sikit since stock tomato kat rumah tu asyik habis dikerjakan oleh aku aku dan aku. Asal masak maggi , asal ada kuah asam pedas memang aku lambakkan tomato dalam tu. Hikhikhik.

Bahan - Bahan

  • Tomato
  • Cili Padi
  • Cili Merah
  • Bawang Merah
  • Bawang Putih
  • Garam
  • Ajinomoto
  • Gula

Cara - Cara
  1. Goreng tanpa minyak atau dengan minyak yang sedikit kesemua bahan di atas sehingga layu.
  2. Sejukkan seketika kemudian tumbuk atau blend.
  3. Tumis hasil tumbukan tadi dan tambahkan garam/ajinomoto/gula.
  4. SIAP !!


Tak susah pun sebenarnya nak buat sambal tomato ni , just renyah sikit jelah sebab nak kene goreng dan tumis. Yang lain senang je , terutama part gaul dengan nasi panas panas dan masuk mulut. Ohsem. Mama siap cakap lepas ni buat lagi lepas tu makan dengan ikan keli - jadilah pecel lele. katanyaaaa. ^^

Thanks for your time , love ya people.


p.s : ayah suka sambal tomato , kemain puji lagi. nak kita buat tiap tiap hari la tu. :P


xoxo



40 comments:

  1. sy peminat tomato jugak! seppp sikit! ;D

    ReplyDelete
  2. tomato memang sedap! nanti nak try lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try jangan tak try Sal , bestlah tuk buka buka puasa ni. :D

      Delete
  3. Lagi, lagi simple resipi lagi pleaseeee. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala ala ala , kita tak expertlah kak ain. Hahahaha. :D

      Delete
  4. sedapnyaaaa.. boleh try petang ni alang alang nak masak ikan bakar. heheh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa lagi , kasi trylah satu kali. Lagi pedas lagi best wooo. :D

      Delete
  5. wahh dah terliur ni..hehe sket lagi je nak berbuka ni..hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehek! Simpan airliur tu kat tepi sikit. :P

      Delete
  6. peminat tomato rupanyaaa hahaha. CT kalo tomato bijik tu memang tak lalu masuk dalam tekak.
    kalo dah blend jadi paste untuk masak okeh.. kekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita tomato cherry yang kecik kecik tu lagi ligat masuk mulut. Hihiihi. :D

      Delete
  7. hewahh..kak nurie..bkn main lagi mengidam..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kan ! Macam apa dah , melampau kan. :P

      Delete
  8. Assalamualaikum nad, wahh sedapnya.. ehh ikan haruan kalau versi ikan masin memang sedap gila tapi kalau fresh, jadi tak sedap sebabnya banyak tulang. haihhh jenuh nak asingkan tulang baru dapat makan isinya. hiewhiew~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam Sheila , oh yeke ? Kite tengok macam menyelerakan je lauk pantang tu. Wakakaka. :P

      Delete
  9. fineeeee, nampakkkkkk sedappppp gilooooo!!!
    ika tak pernah makan tomato..ahahahhaha...guna tomato untuk buat masker je mihmihmih..kalau masak pun family je yang makan tomato tu...ape laa perangai haa tak nak makan tomato hewhewhew

    ReplyDelete
    Replies
    1. p.s menabung nuffnang untuk nad

      Delete
    2. Larh ! Apalah penyakit tak suke makan tomato , tomato lah the best thing ever tahu. Hihihi. :D

      Delete
    3. Eh ! Thanks datang menabung sekali. :D

      Delete
  10. Macam sambal ayam penyet... Kalau goreng ayam, goreng tempe, ada ulam-ulam sikit......mesti terangkat habis....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yess ! Memang ni sambal ayam penyet inspired. Hahaha. Tahu takpe , ngancam kan. Perghhh. :D

      Delete
  11. Replies
    1. Welcome kak , selamat mencuba. Gituuu. :D

      Delete
  12. Wah, sambal tomato ayam penyet... memang sedapppp, lama dah x buat ayam penyet..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita pula sebab lama tak makan , tetibe tekak nak sangat. Buat jela sendiri. :D

      Delete
  13. Enak bener ni sambalnya, di coba dulu lah ya..

    ReplyDelete
  14. Enak sekali sambalnya, jadi ngk tahan untuk membuatnya,,Liat dari gambarnya ajah udah ngilir :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihihi , apa lagi selamat mencuba ya. :D

      Delete
  15. ok semua bhn ade cuma cili merah tuh je tukar jd cili hijau bleh??nti nak buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah buat nanti review ye kak. Heeee. :D

      Delete
  16. anne tak makan tomato tp kalau buat sambal ni confirm makan.. hekhekhek..
    menabung d sini! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tomato tak makan , kalau sambal makan eh ? Ekekek! Thank you Anne sudi menabung. :D

      Delete
  17. makan baby tomato je, kalau mak ayah tomato ni siaplah dalam pinggan en. barney lah jawabnya tomato tu terbang. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apelah beza baby dengan mak bapak baby. Sama je rase dia. :D

      Delete
    2. beza la nurieeee.. baby tomato crunchy2 gitu.. mak bapak dia mcm tak energetic.. nak makan pun tak bersemangat.. (nampak tak alasannya kat situ?) haha

      Delete
    3. Wakakakaka ! Alasan sangat melampau ok. :P

      Delete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah