Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Wednesday, September 24, 2014

NadiaWanSolemnization Review : Baju Nikah , Tudung & Veil

Assalamualaikum & Hello.


BAJU NIKAH

Material untuk baju nikah ni aku beli dekat Jakel je. Yang pakej baju nikah pengantin lelaki dan pengantin perempuan tu. Ala kalau korang pergi Jakel tu , banyak gila pakej yang ada. Tinggal nak pilih je. Tapi silalah pilih ikut kemampuan masing masing. Macam haritu , aku pilih pakej yang RM 400 lebih tapi disebabkan ktorg tukar material untuk baju melayu. Sebab aku taknak lelaki pakai satin , too common. Plus nanti dalam gambar nampak berkilat. So , tambahlah sikit duit. Jadi , dalam RM 550 juga untuk material baju nikah ktorg.


Material baju nikah aku chiffon beaded dengan satin. So tak payah susah susah tailor nak letak manik ke nak sulam ke apa. Semua dah ada dekat situ , tinggal nak buat baju je. Walaupun tailor aku cakap material chiffon beaded ni susah nak jahit sikit sebab material dia lembik. Hehehehe. Tapi naseb jadi juga baju. Material baju nikah Wan aku tak sure apa dia but absolutely bukan satin. ^^


VEIL

Untuk Veil , aku tak beli pun. Aku just guna lebihan material untuk baju nikah je. Minta tailor jahitkan jadi veil sebab aku risau nak beli veil lain sebab takut tak matching. Plus rasa macam membazir je , veil bukannya murah okay ! So cara selamat kita guna je lebihan material baju nikah. Hahahahaha. Senang tak payah nak semakkan kepala kalau tetiba tengok baju tak matching dengan veil. Mihmihmih.

SHAWL

Untuk shawl pula aku beli yang murah je. Tak silap aku RM 25 kot. Aku beli dekat stall dalam AEON Big Wangsa Maju. Aku siap bawa baju nikah lagi untuk cari shawl sebab taknak warna lari sangat. Hihihihi. Ni pun naseb baik terjumpa warna ni. Last one pula tu. Dan kebetulan warna shawl aku tak jauh beza dengan warna sampin songket Wan. ^^

TOTAL DAMAGE : RM 1015
  • Pakej baju nikah : RM 550
  • Sampin songket Wan : RM 190
  • Shawl : RM 25
  • Upah jahit baju melayu : RM 130
  • Upah jahit baju kurung and veil : RM 120


Thanks for your time , love ya people.


p.s : banyak entry dalam draft , semua pun sekerat jalan je siap. T_T


xoxo


40 comments:

  1. dear upah jahit termasuk beading ke?? murah tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kain tu mmg dah ada beading siap , kita tak minta dia tambah ape ape pun. But still consider murah. :D

      Delete
    2. owh..bagus la siap beading sekali..senang keje..hehe

      Delete
    3. Aah sebab kite malas nak susahkan tailor. Padahal da susah sebab kain tu lembut gila. Hahahaha.

      Delete
  2. Replies
    1. Ala janganlah puji kak , pengsan kite nanti. Hahaha. :P

      Delete
  3. nad...anda ditag :)

    http://ohmywedding-omw.blogspot.com/2014/09/72-mood-nak-kahwin-bermula-selamat.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak ! Sudah kena ka ? Hahahaha. InshaAllah nanti kita tengok k. :D

      Delete
  4. Assalamualaikum nad. ohmaii lawa gila baju nikah awak. buatkan kita rasa nak nikah balik dengan suami. ahahhahhakkktuiii. cepat update lagi. suka baca review pasal kawin ni. muaahahaaa ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam Sheila. Nak update apetah lagi. Macam tak banyak bende je. Hahahaha. :P

      Delete
  5. ni buat ramai readers rasa nak kawin esok je. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chaittt ! Hahaha. Tapi boleh kalau nak beli material siap siap. :P

      Delete
  6. puas hati kalau macam nie.. memang cantik tu... tempah jahit dekat jakel jugak la ek??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taklah tempah butik lain sebab da biasa hantar baju dekat butik tu. Hehehe.

      Delete
  7. comelnya..

    Hari tu saya survey baju pengantin pun paling murah RM800

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah mmg mahal mahal baju kawen ni. Pengsan. T_T

      Delete
  8. RM550 kain saja?kain jenis apa tu yang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chiffon beading , Satin , kain lelaki kita tak ingatla material ape Onie. Pengsan kan tengok harga. T_T

      Delete
  9. Harga sampin tu boleh tahan jugak ye..tapi cantik ..Beli kat jakel jugak ye??

    ReplyDelete
  10. simple n affordable..sukalah baju nikah ni..simple n cantek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Timm , aah kita memang nak simple simple je. Untung untung boleh pakai balik nanti. :D

      Delete
  11. sweet sangat baju nikah nad..sukeee!

    ReplyDelete
  12. Cantik...wah..okeylah upah jahit rm120...cik mah slalu gak g aeon wangsa maju..xterjumpa pulak kita kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke cik mah ? Itulahnya , tak terjumpa pula kita. :D

      Delete
  13. Cantik kain ni. Simple yet rare jarang orang guna. Nice!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you ! Hehehe. Dah ramai dah la yang pakai sekarang. Hehehe. :D

      Delete
  14. hari tu dah beli dah kain nk buat baju nikah sebab nak bg hantaran tunang, beli yg pakej jugak. dlm rm200 je lah tapi beli awal2 ni probability membeli yang lain ni sgt tinggi.. lagi besar dugaan dia. hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah tu , kita tak bagi masa tunang sebab itulah. Hahahaha. Sebab mesti akan TERBELI yang lain. So masa tunang kasi kain buat baju raya je. Yang end up tak buat sebab lupa pergi tailor. T_T

      Delete
    2. skrg pun dah fikir nak beli lain.. cmne tu?
      hahahaha!

      Delete
  15. ya ampun. murahnya tempahan baju awak. nangis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah , rezeki saya jumpa yang murah. ^_^

      Delete
  16. Wah, cantiknya.

    Harga pun berpatutan.

    Tapi, pengantin sangat cantik dan berseri-seri

    ReplyDelete
  17. slm nadia, blh sy tau tak mana tailor awak hantar tu.. murah tu upah rm120... saya tanya around 200-250 kurung moden

    ReplyDelete
  18. Salam sis...canteknyaaa..sy pun tgh survey utk beli chiffon beading mcm ni..sis beli berape meter ye utk cukupkan dgn veil ni? :)

    ReplyDelete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah