Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Tuesday, September 23, 2014

Nad's Kitchin : Kek Batik Milo

Assalamualaikum & Hello.

Sejak sejak aku jadi isteri mithali ni , apa yang suami nak makan tu kenalah aku adakan juga. Kang merajuk sentap pergi lepak mapley pula. Jenuh. Hahahahaha. Nak dijadikan cerita , Jumaat lepas Wan request nak Kek Batik. Deym. Ai is donno how to bake a kek batik. Aku makan pun tak kek batik tu , lagi nak suruh aku buat. Naseb baik ada Google. Mihmihmih.

Bahan - Bahan 
  • 1 peket biskut Marie
  • 1 peket kecil Milo
  • 1 tin susu pekat
  • 1 bungkus butter/marjerin (aku pakai Buttercup)

Cara - Cara
  1. Patahkan biskut marie kepada empat bahagian.
  2. Panaskan kuali dengan api perlahan.
  3. Masukkan butter , susu pekat dan Milo.
  4. Kacau , jangan biarkan Milo berketul ketul.
  5. Bila dah sebati , tutup api.
  6. Tuangkan campuran tadi ke atas biskut Marie.
  7. Gaul sehingga rata. Mampatkan dalam loyang./tupperware.
  8. Sejukkan dan biarkan 3 hingga 4 jam.
  9. SIAP ! Sedia di makan !!



Kemeriahan berganda sangat Kek Batik Milo aku ni. Hahahaha. Cuak juga kalau tak jadi ke , tak sedap ke. Hish. First attempt kot nak buat ni , phew ! Tapi itulah , kalau kita ikhlas nak masakkan makanan tu untuk ditelan suami -- inshaAllah sedap. Ekekekeke. Suami puji , Ayah puji , Mak Mertua puji. Okaylah lepas ni ai buat berloyang loyang letak dalam peti. Amboi.

Thanks for your time , love ya people.


p.s : lepas ni apa lagi agaknya suami request ?



xoxo


40 comments:

  1. assalamualaikum nad.. morning puan. heee sheila pun buat sendiri masa pregnant tu ngidam ni. hihiii suh org buatksn lmbat lg nak dibuatnya. maka buat sendiri lebih puas hati kannnn :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam Sheila. Itulah pasal kan , nak suruh orang lain mau Adam tu meleleh air liur bile keluar. T_T.

      Delete
  2. awak tak pakai telur ek? kalau pakai telur sdap sikit...sebab manis dia tak terasa sangat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tidak memakainya pun , tapi takpe. Later buat versi resepi ada telur pula. Hehehehe. :D

      Delete
  3. Sedapnya , saja2 ni boleh try. makan tekak sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly Ty , untuk buat jamah jamah sendiri bolehla. Sonang. :D

      Delete
  4. amboi....... sedapnya... terliur tengok pepagi ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wooppsss ! Hahaha. Apa lagi ma , bertukar jadi chefla. :P

      Delete
  5. amboiii lepas ni penuh la entry masak memasak pulak nie..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni entry selingan namanya kak , hahahaha ! Nak masak yang real real tu kang mahu terbakor dapur rumah mak mertua iollss. :P

      Delete
  6. Rajinnn :) Nad pun tak berapa nak reti bab membuat kek2 ni...reti makan jer..haha

    Jemput join...
    Giveaway "Saya Nak Sihat" Sept 2014

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samelah kita Nad oii , reti nganga mulut je. InshaAllah ada masa kita join eh. :)

      Delete
  7. ya robbi terliurr tau pepagi nii hahahaha! post lah sikit ke bangi :p

    kak jom singgah blog saya ade share psl kecantikan and kesihatan and cara buat duit. ching ching. meh meh :3 mwah ciked

    http://najlamohayidin.blogspot.com/2014/09/siapa-je-taknak-duit-kan.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboii siap suruh pos , postage not included eh. Hahahaha. InshaAllah nanti ada masa akak singgah blog Najla. :)

      Delete
  8. orang cakap kek batik paling senang nak buat. but saya ni jenis manusia yang tiada seni dalam baking.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita pun tak berseni bab nak baking ni , tapi ni nama dia pakai hentam ! Tak payah pakai oven semua. :D

      Delete
  9. hihi, belemoihnya..tapi nmpak tempting..

    ReplyDelete
  10. hai dear.. selamat berkenalan nama sy nuha. macam sedap gila je kek batik ni. rupa xde xpe janji sedap menjilat jari. huhu.

    btw jemput ke blog nuha ya.. nuha baru share entry pasal kolagen.

    www.nuhahayati.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahu takpe Nuha , janji habes dimakan dan bukan ke tong sampah pun dah bersyukur dah. :D

      Delete
  11. nanti free-free ce masakkan untuk ambe?hahahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buleh ja mek , takde masalah. Hahahaha. :D

      Delete
  12. Atas nye tu boleh tabur kacang..Nad..nak letak cheese pun boleh..Anak2 akak kalau akak buat diaorang lebih suka akak tabur milo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yeke ? Tabur cheese macam sedap je. Ehem ehem. Dapnyaaaaa. :D

      Delete
  13. salams pengantin baru....:)
    sedapppp....kak mieja pon lama tak buat kek batik nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam kak mieja , apa lagi kak. Kasi buatlah harini. Sedap wooo. :D

      Delete
  14. Selamat pengantin baru. Lamanya tak buat kek batik. Teringin pulak rasanya lepas tengok kek batik Nad ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Azzyati. Ehehe. Apa lagi , buatlah petang ni. Boleh makan malam nanti. Hehehehe. :D

      Delete
  15. nad mintak copy resepi ni.. kot2 boleh buat pastu pasing jiran sebelah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silalah amek , kalau sedap bagi review. Kahkahkah. :)

      Delete
  16. lepas ni masak apa pulak kat cik suami ye? halamak terliur teroks la aiyooook

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok apa dia requestla , hahaha. Amboi. Kemain tau terliur teruk siap. Hahaha.

      Delete
  17. Yummy sedapnyer. Bak sikit.. hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cube Mama Myja operate perut kita kalau nak rasa. Hahaha. :P

      Delete
  18. Menggoda betul kek tuw....huhuhu...:-)

    ReplyDelete
  19. Lama dah xwat ni..ni jadi teringin ni..hehe

    ReplyDelete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah