Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Thursday, November 13, 2014

NadiaWanWeddingPreparation : Doorgifts

Assalamualaikum & Hello.



Vintage. Itulah  tema wedding aku ye konon kononnya but end up dah macam fairy tale wedding theme pun hado. Kahkahkah. Tapi itu lantaklah , bukan yang kita nak cerita sekarang ni eh. Yang aku nak cerita sekarang ni ialah cerita doorgifts. Aku sebenarnya bukan seorang manusia yang complex , aku suka yang simple yet sweet. Maka dengan itu , aku memilih untuk menggunakan brown paper bag sebagai doorgifts aku.


Proses 1 :  Cop brown paper bag


Gigih laki bini ni cop 1500 brown paper bag tahu tak. Sampai sakit sakit dan pakej dengan bengkak tapak tangan masing masing. Mula mula cop 10 paper bag memangla tak rasa apa. Makin lama makin lama makin tak lalu ! Hahahaha.



Proses 2 : Lipat doily paper into half

Siapa yang pernah gunakan doily paper ni mesti tahu betapa nipisnya doily paper ni. Kadang kadang sampai nampak macam satu keping je , rupa rupanya ada 2 3 keping sekali. Maka dengan itu , kenalah berhati hati mengopeknya. Jangan terkoyak pula. Dah setel kopek tu terus aku lipat half.



Proses 3 : Gunting reben (gambar kongsi)



Gunting reben ikut ukuran , walaupun at the end ada reben yang pendek ada reben yang panjang. Kahkahkah. Reben ni aku guna untuk lekatkan dekat atas doily paper. Dengan harapan takdela nampak doily paper tu kosong. Reben aku pakai dua warna , magenta and electric blue sempena warna pihak keluarga ktorg pakai masa majlis resepsi.




Proses 4 : Masukkan bahan doorgifts dalam brown paper bag


Memandangkan aku punya majlis resepsi ni combine so pihak lelaki pun ada bagi doorgift (tart nenas dalam plastik) and pihak perempuan pun ada bagi doorgift (kacang tumbuk dalam bekas di bawah). So dua dua doorgifts tu ktorg combine masukkan dalam brown paper bag.




Proses akhir : Stapler ! Siap.

Location : Rumah Atok , Kg Pandan
Tarikh : 1 November 2014

Bawah ni semua gambar masa doorgifts preparation. Hehehehe. Semua sepupu sepapat aku kena paksa turun padang. Kahkahkah. Actually dah jadi macam tradisi ktorg akan berkumpul ramai ramai macam ni untuk tolong pengantin sampailah ke malam sebelum majlis resepsi. Keadaan masa doorgifts preparation ni dah macam kilang dah , banyak gila proses. Hahahaha.







Meriah kan ? Ni dekat luar rumah , proses dalam rumah ade juga lagi. Hehehehe. Alhamdulillah I've born into this family. Syukur. Thank you so much for your help family members ! Hanya Allah yang mampu membalas jasa baik korang semua. Muah muah.


Thanks for your time , love ya people.


xoxo


21 comments:

  1. gule2 kacang ad lagi tak? nap pelissss.... sedap bak hang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah ! Cube tanye mama ade lagi ke tak. Kot ada boleh aku bagi later. Ko kan anak mama. Puiii !!

      Delete
  2. Jimt kn pakai beg kertas tu..sama ngn akak punye dlu...tp ni lg cept..xtau la kenapa akak nyushkan diri duk ikat..ahaha..degil xmo stapler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat jimat kak ! Kita ni reben tu awal awal je ikat konon nak cantik. Lepas tu da lambat , semua staplerkan je. Hahahahaha. :P

      Delete
  3. cantik:)
    meow tu pon cantik hehehhhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meow pun cantik eh. Meow ngade ngade tu. :D

      Delete
  4. weiiiiiii... yg pix atas tu mcm kak salasia jeeee.....hahahaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah mmg la ! Dah dia makcik aku. Lol ! :P

      Delete
    2. hahahhaaaaa 1 opis ngan aku weiiiiiiiiiiiiiii hahahaaa

      Delete
  5. untung la ada pembantu ramai..baru best..kan?

    ReplyDelete
  6. simple.. menarik dan dapat mengeratkan silaturrahim..
    Mama Niza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu mama , itulah yang paling penting - eratkan silaturrahim. ^_^

      Delete
  7. memang trend kot doorgift macam ni..kawan Sal kahwin hari tu pun macam ni.tapi dia tak stapler, tepuk lubang, pastu ikat reben.nak tercabut gaklah tangan kitorag...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fuiyooo ! Kalau nak tebuk , nak ikat satu satu. Nangess. T_T

      Delete
  8. sama dgn wedding akak timm..simple n jimat guna paper bag..

    ReplyDelete
  9. pergi wedding semalam, doorgift pesen nurie jugak.. hehe.. cuma paper putih je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ramai dah buat pesen tu Aisya , senang. Hahaha. Murah pun murah. :D

      Delete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah