Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Tuesday, December 2, 2014

Wishing For Zero , Hari AIDS Sedunia 2014

Assalamualaikum & Hello.

Tarikh : 29 November 2014
Lokasi : Nu Sentral , Kuala Lumpur 
Majlis : Wishing For Zero , Hari AIDS Sedunia 2014


Sabtu lepas 29 November 2014 , aku dengan beberapa orang lagi rakan blogger telah berkesempatan untuk turut sama menjayakan sambutan Hari AIDS Sedunia di Nu Sentral Kuala Lumpur. Hari AIDS Sedunia ini disambut pada 1 Disember setiap tahun dengan tujuan untuk menyatukan masyarakat dalam memerangi virus HIV/AIDS dan tidak lupa juga untuk memberikan sokongan moral kepada penghidap HIV/AIDS di seluruh dunia.

Seperti yang korang sedia maklum , HIV/AIDS adalah wabak yang berbahaya dan boleh mengakibatkan kematian. Dan disebabkan inilah setiap bakal pengantin diwajibkan untuk menjalani ujian saringan HIV sebagai satu proses perkahwinan. Ini adalah untuk mengelakkan jangkitan HIV/AIDS berlaku di dalam sesebuah perkahwinan. So , bagi yang plan nak kahwin tu mohla buat ujian saringan HIV. Ala ujian saringan HIV ni tak sakitlah (tipu). Sakit sikit je (tipu).

Sakit macam kena gigit semut api je (tipu lagi). Kahkahkah.


PT Foundation adalah sebuah organisasi yang bertanggungjawab dalam penganjuran satu karnival yang diberi nama Wishing For Zero. Karnival ini adalah bertujuan untuk memberi tanda sokongan kepada Hari AIDS Sedunia pada tahun ini. Karnival ini juga bertujuan untuk memberi pendekatan dan pendedahan kepada masyarakat sekeliling (macam aku dan korang korang) mengenai HIV/AIDS. Karnival ini telah ditaja oleh CIMB Foundation , Nu Sentral dan Durex Malaysia.

Pengarah Komunikasi dan Pemasaran PT Foundation , Encik Raymond Tai berkata Pendekatan yang PT Foundation gunakan untuk karnival ini semestinya menyeronokkan dan dapat menyampaikan mesej supaya masyarakat dapat mengubah sikap mereka dengan menjalinkan hubungan seks yang selamat. PT Foundation juga berharap agar perasaan takut masyarakat untuk menguji status HIV mereka juga dapat dihapuskan. Semua rakyat Malaysia yang aktif di dalam perhubungan seks perlulah menjalani ujian HIV secara berkala.

Haaaaa untuk pengetahuan korang , sejak kes pertama HIV muncul di Malaysia iaitu lebih daripada 28 tahun yang lalu jumlah bilangan orang yang hidup dengan HIV (ODHA) di Malaysia dianggarkan berjumlah 85332. Dan pada akhir Disember 2013 , Malaysia telah mempunyai angka kumulatif sebanyak 101672 kes HIV yang dilaporkan , 20285 kes AIDS dan sebanyak 16340 kes-kes kematian yang berkaitan dengan AIDS.


Nampak tak bahayanya HIV/AIDS ni ?



Nampak tak ?




Pada hari karnival Wishing For Zero ini pelbagai aktiviti telah diadakan dan kelihatan ramai sukarelawan turut tidak melepaskan peluang untuk melibatkan diri. Kelihatan sukarelawan melekatkan reben berwarna merah kepada pengunjung Nu Sentral. Untuk kanak kanak pula , mereka diberikan belon berwarna merah sebagai tanda sokongan (naseb tak baik aku belon , kalau bagi memang bertempiaran aku lari). 

Ada juga sukarelawan yang memberikan kertas soalan untuk melihat dan menguji sejauh mana kefahaman pengunjung mengenai HIV/AIDS. Sukarelawan ini juga bertindak sebagai medium untuk menyampaikan maklumat mengenai HIV/AIDS kepada pengunjung Nu Sentral dan KL Sentral pada hari tersebut. Pada hari tersebut beberapa persembahan turut disediakan untuk menghiburkan pengunjung. 



Harapan aku supaya program seperti ini dapat diteruskan supaya masyarakat sekeliling dapat diberi pendedahan mengenai HIV/AIDS kerana HIV/AIDS bukanlah sesuatu yang boleh dipandang enteng oleh masyarakat terutama anak anak muda yang mempunyai kehidupan yang tidak sihat. Yelah , nanti kalau dah terkena dekat batang hidung sendiri nak garu kepala pun dah tak guna. Mencegah adalah lebih baik daripada merawat. 

Semoga semua pembaca aku dapatlah menjalani kehidupan yang sihat ! Jangan nak seks bebas sangat. Behave okay behave. Hahaha. Chaiyok chaiyok. Lepas ni memang bersepah lagilah keywords 'stim' dalam blog aku ni. T_T 

Testimonial Khatijah

This is based on a testimony written by Anthony Thanasayan that was published in the Rakyat Times on 27 November 2014 and edited for me to read out today. Life is not easy, whether you are the one with HIV or AIDS or whether you happen to be a caregiver to somebody who has the disease. It gets worse when it becomes complicated. Marina is a 12- year old and is a person with a disability.

She is a slow learner and has trouble with all her subjects in school. Because of her inability to sit still and concentrate (hyperactivity), she was taken out from a regular school to one with teachers trained to deal with children with learning disabilities. The new environment is much better than her previous school. In her new place of learning, Marina is taught more living skills. She is learning basic social skills, ranging from learning how to cook to how to swim.  That, however, has not taken Marina's problem away. She is still a child who faces difficulties understanding things.

Marina's mother, Azizah, had severe problems of her own too, when her daughter was born. She was an 'injected drug user' - a term used to describe a person who uses drugs through injection. At that time, it was obvious to the authorities that Azizah was not in a position to look after Marina. Azizah herself. By the way, was an adopted child.

So a relative in the family named Khatijah, 55, decided to take in the baby and care for her. The adoption has not been formalised to this day. It is something Khatijah wants to happen. And according to her, until she does, she will not be able to claim welfare assistance for the child from the government. Marina is HIV-positive, although she does not know it.

She got it from her mother who died of AIDS when Marina was two years old. Her father also had AIDS and passed away when Marina was just about to turn six. Marina’s HIV-status, fortunately, has not dampened or deterred, in any way, Khatijah’s spirit and love for Marina. Khatijah dotes on the child as if she were her very own.  Cuts and bruises on Marina are treated promptly and Khatijah insists that the affected areas be washed and bandaged at once. On the doctor's advice, Marina's HIV status is also kept confidential for fear of discrimination. Marina's teachers and the rest of the children do not know about her condition. In fact, whenever the child asks Khatijah what her medication is for, Khatijah has to resort to telling white lies that the pills are for her leg or hand or some other problem.

Because Marina was a premature baby, she does have recurring medical problems. She misses school at an average of at least seven days in a month. That's because Khatijah ensures that she doesn't miss any of her doctors' appointments – with  the orthopaedist, the neurologist, the eye specialist, and even the psychologist.
Khatijah, a 'single mum' to Marina, admits that sometimes she does go overboard in her care and concern for the child. Her "overprotective attitude" at times takes her literally everywhere her child goes. This, she realises, is not good for Marina. Khatijah can't help becoming overbearing. She says she gets possessive and angry about who meets and talks with Marina.

But there are some good aspects too. Khatijah says by caring for Marina, she has learnt a great deal about HIV and how to care for someone with that condition. This includes ensuring taking the medication religiously, being aware and alert of side-effect symptoms from the drugs and what to do next. Then, there are also those moments of frustration which occur when education is needed on how to respond - rather than react negatively - to people with HIV.

The fear of HIV and AIDS is particularly difficult to overcome and Khatijah relates something that happened between her brother and Marina. Since close relatives are aware of Marina's status, Khatijah's brother, in particular, used to have hang-ups about Marina’s touching and using the cups that others use to drink. He wanted a 'special cup'  just for her to use. He even went so far as to throw away a jug which Marina had used to pour water from.

Khatijah soldiers on with patience, dedication and a positive outlook facing all the challenges in life. She is supported by the friends and care-givers that she has found at PT Foundation. Along with several hundred parents and their children, Khatijah is a beneficiary of the “Back to School” Programme at PT Foundation which provides emotional, psycho-social, technical and financial assistance to children who are infected or affected by HIV/AIDS.  Khatijah values the space and platform at PT Foundation where people from all walks of life can meet and share their experiences about HIV and AIDS - including those for caregivers of those affected by the condition.

Through the programme, Khatijah and her adopted daughter takes part in support group sessions, and workshop activities, and is given small financial assistance regarding school supplies, medical treatment and transportation. The assistance offered through PTFoundation might be small and would not substantially alleviate the challenges Khatijah faces. But in her own words, it is uplifting and empowering to know that she is not alone in her journey through life.

Thanks for your time , love ya people.


p.s : disebabkan ini adalah press release , entry semestinya nerd sikit ! hahahaha.


16 comments:

  1. Replies
    1. Bestkan ? Macam macam gelagat orang kita boleh tengok kan kak. ^_^

      Delete
  2. lain kali ade event mcm ni, nak join lagi..
    best sgt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul ! Best sebab boleh masukkan monopod dalam gambar kita kan. Hahahaha. :P

      Delete
    2. hahahaha..betul sgt la tu :P

      Delete
    3. Tahu sangat dah tu taktik korang. Hahahaha. :P

      Delete
  3. Bagus la adanya kempen kesedaran macam ni.. Kadang2 sesetengah orang tu tahu tapi tak sedor sedor :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn ! Betul sangatlah tu , dia tahu tapi buat buat tak tahu. Dah kena baru tergaru garu. :D

      Delete
  4. Replies
    1. Ayat mana ? Warna pink ? Copy psate sudah. :P

      Delete
  5. lama tak dapat invitation utk aktiviti macam ni...mmg kena ambik tau sbb kita pun ada kemungkinan nak kena kan...beware and take action..!! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul betul ! Setuju. Sally dah cukup retis untuk pergi event macam ni. Sobsss. Kahkahkah.

      Delete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah