Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Friday, March 6, 2015

Take Responsibility For Your Actions !

Assalamualaikum & Hello.


Harini rasa nak bercakap sikit pasal tanggungjawab , manalah tahu ada yang terlepas pandang tentang tanggungjawab masing masing. Tak gitu ? Ekekekeke. Maaflah kalau harini iollss feeling feeling pakar psikologi segera. Muahahaha. 

Responsibility :

1. The state or fact of having a duty to deal with something or of having control over someone.   
     Example : "Women bear children and take responsibility for childcare"


2. The state or fact of being accountable or to blame for something.
     Example : "The group has claimed responsibility for a string of murders"

Tanggungjawab :

1. Kewajipan yang dipikul oleh seseorang , segala yang wajib ditanggung.
Contoh : "Oleh sebab itu segala pegawai polis teramat berat tanggungjawabnya".

2. Mempunyai tanggungjawab terhadap , memikul tanggungjawab berkewajipan.
Contoh : "Siapa yang bertanggungjawab atas kekalahan kita ?"

Kadang kadang manusia ni ada satu sikap , iaitu sangat suka mengabaikan tanggungjawab yang sepatutnya digalas. Contohnya : Macam aku , aku bertanggungjawab untuk update blog aku sebab aku owner blog ni. Takkan pula aku nak suruh Wan pula yang update. Sedangkan blog ini blog aku. Tak gitu ? Apa pula yang dia nak update kalau aku suruh dia update kan.

Why must others take responsibility for your actions ?

Kau tahu itu tanggungjawab kau. Kau tahu yang choices have been made by you tapi kenapa orang lain pula yang nak kena bertanggungjawab dengan apa yang kau dah pilih. In case kau pilih untuk hisap dadah , takkan mak bapa kau pula yang nak bertanggungjawab kalau kau ada HIV AIDS kan ? Sendiri cari pasal , sendirilah yang selesaikan. Betul ?

I just don't understand how they can let others take their responsibilities !

Kau tak rasa diri kau tu macam manusia yang paling tak guna ke bila tanggungjawab yang sepatutnya kau galas tu digalas oleh orang lain ? Kau tak rasa bersalah ke bila tengok orang lain pula yang kena bertanggungjawab dengan apa yang kau buat and apa yang kau pilih sedangkan kau tahu orang lain pun ada tanggungjawab masing masing ? Takde perasaan ? Oh , lepaskan tekak sendiri.

Be comfortable once there is others take your responsibilities ?

Kau boleh rasa sangat selesa macam takde apa yang berlaku bila kau tahu ada orang lain yang sudi galas tanggungjawab kau ? Kau boleh rasa nak shopping itu ini , kau boleh rasa nak Whatsapp around the world macam kau takde tanggungjawab nak digalas , kau boleh rasa tak malu and bila kau rasa kau memerlukan bantuan orang lain untuk galas tanggungjawab kau - kau boleh minta je ? Shame on you !

If they ask you to carry their responsibilities , say NO !

Sekali dua orang tolong kau galas tanggungjawab kau tu , bolehlah dimaafkan. Tapi kalau everyday , every week , every single moment kau harap orang akan galas tanggungjawab tu untuk kau. Lemaklah. Cubalah rasa bertanggungjawab sikit ! Tak banyak pun , mungkin sikit. Mungkin kau tahu yang tanggungjawab kau tu memerlukan diri kau untuk beri komitmen. Then give !

* jangan disebabkan sibuk menggalas tanggungjawab orang lain , tanggungjawab sendiri diabaikan *


Thanks for your time , love ya people.


p.s : abaikanlah grammar aku yang salah tu , hahahaha !


34 comments:

  1. ayat last tu setuju sgt...
    tggjwab sampai akhirat nnt nk kena jawab..

    ReplyDelete
  2. Okey, Cik Nadia... akak memang setuju. Kalau awak rasa awak seorang yang bertanggungjawab, silalah pikul tanggungjawab tersebut. Jangan sewenang-wenangnya melepaskan tanggungjawab yang ada dan beri pelbagai alasan tak munasabah nak difikirkan. Ramai sebenarnya manusia yang bersikap macam ni. Ni spesies yang takda rasa guilty bila dah lepaskan tanggungjawab sendiri pada orang lain. Pada spesies macam ni mereka rasa - kalau kau hebat sangat, kalau kau rasa bertanggungjawab sangat, kau pikullah tanggungjawab tu!

    Nyampah I rasa dengan spesies macam ni tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak ! Memang spesies ni susah betul nak rasa bersalah dengan orang lain. Selamba badak je kak oii. Kadang kadang kita bukan nak pikir pasal dia sangat tapi atas sebab sebab tertentu nak juga kena pikir. Sakit hati betul kalau berkenalan dengan spesies tak sedar diri macam ni.

      NYAMPAH JUGAKKK !

      Delete
  3. setuju-setuju *angguk-angguk kepala* kekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ! Comelnyaaaa angguk angguk. Auuumm. :P

      Delete
  4. ambil pop corn, makan, sambil baca entry... penuh emosi nampak! hahahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaa panjang sikit je , jangan nak makan popcorn sangat !! Hahahaa. Emosi tu perlu ada barulah sampai. Ekekekeke.

      Delete
  5. Salam Perkenalan...
    responsibility sgt penting dalam menentukan hala tuju kehidupan dunia mahupun akhirat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Nieyl ! Betul tu , setuju. :D

      Delete
  6. relax oii relax...jgn melatah sgt...jaga diri tu...

    cerita pasla tanggungjawab, benda paling susah nak buat -_____-''

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni bukan melatah dah ni Sally oii. Hahaha. Ni da pakej melatah sambil joget. :P

      Delete
  7. betul..Ini sama macam dia kerja tak best sebab dia sekolah tak pandai lepas tu dia salahkan mak ayah dia,cikgu dia..padahal masa sekolah dulu dia keja dok belakang pokok isap gam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah tu kak , keje menyalahkan orang je.

      Delete
  8. salam kenal dari kaknoor nadia
    http://nooriahnaim.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. apalaaa yang tersirat disebalik post ini nurie? hihi..

    tapi kalau cakap pasal tanggungjawab ni memang luas skop dia. Macam2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maksud yang tersirat dia besar sebenarnya kak , hahahaha. Tapi itulah , cakap pasal tanggungjawab memang takkan habis.

      Delete
  10. citer pasal tanggungjawab ni memang tak akan abis lah. just ingat tanggungjawab kita pada suami, keluarga, kerja dan yang kat atas tu ek

    ReplyDelete
  11. betullllll, ika setuju sangat, jenis yang tak bertanggungjawab ni laa yang buat orang lain muak, fedup. Ika mengalami so sangat laa faham. Kadang tak faham, kenapa wujud orang yang macam tu, suka mengambil kesempatan dekat orang lain haishhh. Takpe laa, apa yang penting kita ni ingat tanggungjawab kita, jadikan je pengajaran untuk diri sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Ika , bila bagi muka mulalah ambil kesempatan. Lepas tu macam tak bersalah je pula. Hish.

      Delete
  12. betul...
    must be responsible within our own actions lah kan huhu.
    thanks kak nurie chansssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chans tu nama cina ke apa Qila oii ? Hahahahaha. :P

      Delete
  13. yes..stuju..rmai org suka lepas tanggungjwb...kdg2 ble kt dah tolong sekali..terus mcm jd tanggungjwb kt plak..ermmm....

    anyway jom join my giveaway:-

    http://eirza.blogspot.com/2015/03/mini-giveaway-by-erza.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah tu , dah jadi kita pula yang serba salah bila tak buat tanggungjawab orang tu. Pfftt !

      p.s : inshaAllah ada masa kita join. :)

      Delete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah