Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Monday, April 6, 2015

Khasiat Susu Kambing | Susu Kambing Hiraq

Assalamualaikum & Hello.

Satu masalah aku daripada kecik sampai ke tua bangka ni - aku memang liat nak minum susu. Lagi lagi susu tepung. OMG ! Kalau susu fresh milk yang sejuk gilaaaaaa tu ha aku boleh telan. Itu pun ikut mood. Wakakakaka. Tapi now , kena belajar minum susu - almaklumlah dah tua. Kang osteoporosis baru padan muka. Ekekeke. :P

Maka dengan itu , aku try susu kambing. Well semua orang pun tahu susu kambing is the best after susu ibu kan. So , nak feeling feeling kambing aku pun belilah susu kambing. Mula mula pernah try Nubian. Hurm. Rasa macam tercekik lamb chop half cook pula dekat tekak. Dengan bau. Urm. Kurang menyenangkan. 

Alhamdulillah I found Susu Kambing Hiraq. Itu pun lepas ada sorang member aku ni recommend. Katanya tak hamis - takde bau kambing - tak rasa pun susu kambing. Sedap katanya. So , aku as usual terpengaruh. Alhamdulillah. Memang sangat kena dengan tekak. Yeay !!


Keistimewaan Susu Kambing Hiraq

  • Disyorkan untuk golongan yang alah pada susu lembu
  • Tinggi dengan kalsium yang sangat baik untuk pembentukan tulang dan gigi bagi kanak-kanak serta membantu menguatkan tulang dan gigi bagi orang dewasa.
  • Kaya dengan protein, enzim-enzim dan vitamin A yang penting untuk kesihatan.
  • Mencantikkan kulit dan merawat penyakit kulit
  • Menguatkan sistem imunisasi paru paru dan bersifat anti-athritis (inflamasi sendi)serta mengimbangkan kandungan gula dalam darah.
  • Membantu memulihkan Gastrik, Ulser perut, Penyakit Kuning, Lelah, Insomnia, Hepatitis A, Migraine, Gout, Buah pinggang, Kencing manis & membantu mencegah kanser

Cara Penggunaan

  • Bancuhkan satu paket susu kambing HIRAQ dengan satu cawan (200ml) air suam / panas.
  • Disyorkan diambil 1 - 2 kali sehari.



Khasiat Susu Kambing

Susu kambing paling berkesan dan lebih berkhasiat jika dibandingkan dengan susu lembu. Sepanjang temubual sewaktu lawatan dijalankan oleh pihak Unit Ruminen Kecil pada bulan April hingga Mei 1996, rata-rata penternak serta penggemar susu kambing bersepakat mengatakansusu kambing lebih banyak khasiatnya – dalam menyembuh serta mencegah penyakit “dalaman” antara lain:

a. Penyakit demam kuning.
b. Penyakit lemah jantung.
c. Penyakit darah tinggi/pening-pening.
d. Penyakit sendi-sendi dan buah pinggang.
e. Penyakit batuk kering.
f. Penyakit yang menyerang jantung, limpa dan hati.
g. Penyakit saraf yang dialami bila usia semakin lanjut.
h. Cukup bermanfaat bagi mereka mereka yang mengalami lemah tenaga batin.
i. Sesuai diminum di waktu pagi dan malam sebelum tidur.

Maka dengan itu , marilah kita ramai ramai pakat minum susu kambing. Plus susu kambing pun makanan sunnah ye. Hehehe. Oh , by the way siapa siapa yang rasa macam nak try Susu Kambing Hiraq ni bolehlah dapatkan dekat Kg Baru. Ala dekat kedai jual jamu banyak banyak depan masjid kg baru tu. Bukan apa , situ murah sikit. Kalau beli banyak lagilah murah !! Nak beli online pun boleh.


Thanks for your time , love ya people.


p.s : asal haus nak air manis , kita ubatlah hati yang lara dengan susu kambing. ekekeke.


22 comments:

  1. Assalamualaikum nad. wahh bestnya. sheila pun nak start consume susu kambing balik. salah satu usaha nak elak baby kena kuning masa baru lahir nanti ~~~

    dulu sheila consume susu kambing anugerah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam Sheila. Oh yeke. Sekarang consume yang mana pula. Banyak sangat brand dekat luar tu. Sampai konfius kadang kadang. Hehehe. :D

      Delete
    2. ingat nak try nutri goat miracle8 hahahha

      Delete
  2. akak plak tak minum semua susu bewarna putih tak kire yg cair mahu pun yg tepung..tak tau kenapa x bleh telan tapi yg bleh susu coklat sahaja...ngade tekak ni!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab nampak mual kot kaler putih tu , kita dulu lagi poyo. Minum fresh milk siap tutup hidung bagai. Menggelabah macamlah ada bau. Hahahaha.

      Delete
  3. Tekak ni memang tak boleh gi lah dengan susu susu ni. Baru nak telan keluar balik. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula mula kita camtu , lepas tu lupa diri. Hahahaha.

      Delete
  4. Replies
    1. Sedih !! Susu kambing la best. Hahaha.

      Delete
  5. Susu kambing tu campur kurma. Fuhh sdap . Amalkan tau. Kite amal dr 4bln. Anak lahir takde jaundice. Padahal darah O+. Ramai tnye mkan ape mse ngndung. Alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke ? So far minum gitu je pun sodap. Hahahaha. Tula ramai orang ade cakap kalau amalkan minum susu kambing masa pregnant anak takde jaundice.

      Delete
  6. Nad, susu kambing Hi Goat pown sedap jgk..xde bau hamis susu kambing pown..
    nad nad, ermmm mcm ade bau sesuatu yang menggembirakan je..ke fadh tertinggal keretaapi ni..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Goat kezen kita kata ada bau , so macam hahahaha takpela terima kasih je. Kang membazir tak memasal je kene marah. Hahahaha. :D

      Delete
    2. mana ada bau la Hi Goat...kita dengan kakak minum jugak..hihihi...ambik berkat baby dia...hahahaha...

      #Jimat #kakakbeliadikminumsekali

      Delete
    3. Tak tahulah mek weh , tak try lagi. Dah kezen kabor gitu. Takmolah try. Hahaha. Baik setia pada yang satu. Ekekeke.

      Delete
  7. Susu kambing Iqeel pun tak de bau..siap boleh campur apa2 lagi...bubuh coklat ke,horlicks ke.sedap jugak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yeke ? So far tak berani nak campur campur. Plus banyak sangat brand. Setia dengan yang satu jela. :D

      Delete
  8. Akak pun sama memang kena ikat kat kerusi kalau nak suruh minum susu. Tapi dah tua-tua ni banyak tulang nak merapuh katanya, haruslah cuba jugakan.

    Eh, lain macam jerk bunyi komen-komen di atas tu? Betul ke ada berita gembira? Bilalah nak annouce nih ~_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn ! Naseb tahu kak. Bila dah tua ni. Eh tua lah sangat kita ni. Hahahaha. Takpe kesedaran datang awal. Muahahaha.

      Erkk ! Apa yang lain ni apa yang lain ni ? Kena ada liputan media la baru announce. :P

      Delete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah