Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Friday, May 8, 2015

Pregnancy Diary : Alahan / Morning Sickness

Assalamualaikum & Hello.

Alhamdulillah sepanjang first trimester ni aku rasa memang aku tak ada alahan langsung. Hahaha. Sikit morning sickness pun tak ada. Pening pening lalat dan sakit kepala tu adalah. Tapi kalau part melepek terbaring je , alhamdulillah tak ada. Semuanya baik baik sahaja. Syukur.

Muntah muntah pun tak ada kecuali time gosok gigi pagi pagi. Rasa macam malas gila nak gosok gigi pagi pagi. Asal gosok gigi je nak termuntah. Kadang kadang rasa nak gosok gigi sikit pastu taknak kumur. Eeeeuuuwww. Gross. Wakakakaka !

Selera makan aku pula memang tak pernah kurang. Hahahahaha. Sama macam sebelum pregnant. Yang berbezanya sekarang ni , cepat betul lapar. Padahal ko baru melantak roti sosej 5 minit tadi. Pfftt ! Tapi syukur alhamdulillah sangat selera makan tak putus. Kalau tak ? Kesian baby iollss. Hehehehe.

Aku rasa first time pregnant ni agak senang untuk aku diawalnya , sangat senang. Takde mabuk mabuk , boleh ke sana ke sini. Just part shopping tu , mak tak larat nok ! Hahahaha. Asal jalan sikit , menggelupur nak duduk. Tak boleh diri too long , mesti cari kerusi. Tak nikmat dah nak shopping weh. Padan muka aku.

Alahan bau Wan ke apa ke takde tapi aku perasan aku kerap cari gado. Wakakakaka ! Kesian laki aku weh. Asyiklah nak cari gado , hal kecik jadi besar. Takde hal tetiba boleh jadi hal. Ko ghase. Semoga bertabah selalulah ye suami. Mihmihmih.


Tapi



Tapi



Tapi


Masuk je second trimester , hancur ! Hahahahaha. Muntah ke mana , pening ke mana , cirit ke mana , aku ke mana. Itu yang sampai blog pun dilantakkan ke tepi , tak larat oiii. Masuk je second trimester - terus seminggu aku pulun MC. Hahahahaha. Memang terbaring jela aku seminggu tu oiii. Nak bangun - pusing. Nak makan - kembang tekak. Rasakan.

Orang lain kena morning sickness masa first trimester , yang aku kena second trimester. Macam macam hal. Nurse pelik kenapa aku punya sickness datang lambat. Flight delay ke apa. Kahkahkah. Tapi biasalah , lain orang lainlah peelnya kan. Mana mungkin sama setiap orang , tak gitu ?

Aku  pergi check up masa first trimester , punya cantik berat badan aku naik 1.1 kg. Hahahaha. Nurse pun garu kepala sebab sepatutnya naik dalam 500 gram je. Wakakakaka. Pergi check up masa second trimester , turun pula 1.6 kg. Ambik !! Muntah punya angkara. Hahahaha. Bila berat dah turun , nurse lagi garu kepala. Mihmihmih.

Now , alhamdulillah dah tak ada dah morning sickness. Finished already. Tapi kepala ting tong tu tetap ada. Kadang kadang berdenyut kepala tu rasa macam nak bergadoh pun ya , tapi syukur dah tak muntah muntah. Hazab oiii. Tapi okay juga , merasa juga aku ni apa morning sickness yang pregnant lady lain rasa tu. Mihmihmih.


TAMAT


Thanks for your time , love ya people.


p.s : peram entry pregnancy sampai masa yang sesuai untuk dipublish.


7 comments:

  1. sabar ye nad.. pengorbanan seorang ibu.. chewah :)

    ReplyDelete
  2. sama laa nad.. time 2nd trimister.. dulu heaven je rasa 1st trimister xde wek wekk.. skali 2ndtrimister mabuk je lepas tiap kali nak buika puasa.. sebab perut kosong kot..angin kann.. asben cakap xyah laa puasa..tp x sanggup nanti nak gantii... huhu

    ReplyDelete
  3. 3 kali mengandung tak penah kene morning ke evening ke night sickness ke...ntah kenapa ntah..

    ReplyDelete
  4. ha..tu la ..buat lagi..rasakan..


    ekkekekeek

    ReplyDelete
  5. Pahit getir mengandung. Ewahh !

    ReplyDelete
  6. Ina pulak tgh menahan semua tu,,,, tapi baru 1 trimester. Doakan prgnancy kali ni selamat ye kak nad.

    Kak nad pun kene jaga diri, banyakkan rehat... dah 5 bulan kan. Cept je masa berlalu..

    ReplyDelete
  7. Untunglah Nadia kalau begitu gayanya. Akak masa kali pertama langsung tak ada apa-apa. Rileks jerk sampai baby keluar. Sakit pun tidak (memanglah dah kena epidural, nak sakit apanya *_*)

    Tapi bab Adik tu, aduhai.... dari awal tau pregnant sampai nak bersalin, siksa amat. Banyak benar traffic light tukar merah kalau berjalan. Selalu jerk kena beri laluan kat orang lain. Azab!

    Apa-apa pun keadaannya haruslah rasa bersyukur sebab diberi peluang untuk merasainya. Bila dah ada anak nanti, lagilah bertambah-tambah rasa bersyukurnya tu. Kalau boleh hari ni baby keluar, esok dah nak sambung proses anak kedua! Apa sakit semua otomatik terlupa lepas tengok anak!

    ReplyDelete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah