Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Malaysian Free Auto Backlink Exchange

Monday, June 1, 2015

Pregnancy Diary : Cara Membaca Ultrasound Report

Assalamualaikum & Hello.

For sure setiap kali korang buat routine scan mesti akan dapat sekeping gambar ultrasound ataupun sekeping report ultrasound. Macam aku , masa routine scan 18 minggu tu aku just dapat sekeping ultrasound report. Takde gambar baby pun. Sobsss. Nak baca ultrasound report tapi tak reti , almaklumlah aku bukannya doctor. Ekekeke. Tapi usaha tangga kejayaan kan. Thank you Google !!

Beberapa singkatan yang terdapat pada hasil USG :


  • LMP (Last Menstrual Period) : Hari pertama haid yang terakhir.
  • EDD (Estimated Delivery Date) : Tarikh dijangka bersalin.
  • GA (Gestational Age) :  Umur kehamilan berdasarkan pada ukuran panjang tungkai lengan ataupun diameter kepala.
  • BPD (Biparietal Diameter) : Ukuran tulang pelipis kiri dan kanan. Digunakan untuk mengukur janin di trimester dua atau tiga.
  • HC (Head Circumferencial) : Ukuran lingkaran kepala. Digunakan untuk mengukur usia kehamilan di trimester dua atau tiga.
  • AC (Abdominal Circumferencial) : Ukuran lingkaran perut bayi. Biasanya pengukurannya disatukan dengan pengukuran BPD dan akan menghasilkan kiraan berat bayi. Digunakan untuk mengukur kehamilan di trimester dua atau tiga.
  • FL (Femur Length) : Ukuran panjang tulang peha baby. Digunakan untuk mengukur kehamilan di trimester dua atau tiga.
  • FW (Fetal Weight) : Berat baby.
  • EFW (Estimation Fetal Weight) : Jangkaan berat baby
  • FTA (Fetal Trunk Abdominal) : Merupakan panjang badan.
  • GS (Gestasional Sac) : Merupakan ukuran kantung. Digunakan untuk mengukur kehamilan di trimester pertama.
  • CRL (Crown Rump Length) : Ukuran jarak dari puncak kepala ke ekor baby. Digunakan untuk mengukur usia kehamilan di trimester pertama.
  • F-HR (Fetal Heart Rate) : Frekuensi jantung baby.

*gambar ob report*


Moga moga entry ni dapatlah membantu mom to be dekat luar sana yang mencari maksud maksud singkatan dalam ultrasound report tu. Hehehe. Manalah tahu korang pun sama macam aku , sebok nak tahu apa yang report tu tulis. Wakakaka ! 



Thanks for your time , love ya people


p.s : sejak mengandung , hari hari aku google pasal pregnancy. ekekeke.


23 comments:

  1. eheheh..akak dulu pun guna google..je..ekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila google , semuanya terjawab kan. Hahahaha.

      Delete
  2. dah berapa bulan dah dear? take care ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dah 7 bulan dah Nelly , inshaAllah. ^_^

      Delete
  3. berguna entri ni.. tumpang menabung kat sini ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berguna untuk BBL di masa akan datang. Ehek ! :D

      Delete
  4. Google je semua benda ada. Hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahu takpe Nani , semuanya di hujung jari. Gitu. :D

      Delete
  5. Bgus2..nk jadi ibu kena rajin cari info..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly cik mah , mujurlah memang kaki google. Hehehe. :D

      Delete
  6. hari2 dok baca ultrasound report org kt ofis oii. haha.. berguna jugak utk masa depan. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kemain tau baca ultrasound report orang. Hahahaha. Betul betul , untuk preparation. :D

      Delete
  7. Salam perkenalan dari follower ke 512 :)

    Tahniah sebab bakal jadi ibu...doakan akak ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you sudi follow kita kak , inshaAllah. Meh kita bagi akak penyakit berjangkit ni. Hehehe. :D

      Delete
  8. Tahniah Nad....jaga kandungan baik2 ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you kak , inshaAllah. Doakan yang baik baik ye kak. ^_^

      Delete
  9. thank you, this is very very helpful..

    ReplyDelete

Nurie.Sya.Nadia Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah